De robots krijgen steeds meer macht. Wie gaat de strijd met hen aan? Een groep kinderen wordt door robots gevangen gehouden op een eiland. Denny gaat met een paar leden van Geheime kracht op reis om hen te bevrijden. Maar willen de kinderen wel naar huis? En bestaan er ook leuke robots?

knop meer info over boek

Over het verhaal

Panthera schudde heen en weer op zijn matras. Omdat hij in de hobbelende woonwagen toch niet meer in slaap kon vallen, opende hij zijn schrift en las:
Alleen een jonge dolfijn
zal in staat zijn om de verwoestende macht
van de robots te breken.
De wereld wacht
op zijn geheime kracht.
Met deze voorspelling was alles begonnen. De oude krijger Sjamal had Panthera gewaarschuwd voor de robots en hem geheime vechttechnieken geleerd. Daarna was Panthera een vechtschool gestart met de naam Geheime kracht.
Sjamal dacht dat zijn zus Adulaar verantwoordelijk was voor de opkomst van de gemene robots. Zij gebruikte de machines om mensen bang te maken en zelf meer macht te krijgen. Sindsdien werden overal mensen gedood en kinderen ontvoerd. (blz. 5)

Panthera is eigenaar van een vechtschool. Samen met zijn zoon Hirundo leidt hij een geheime organisatie en leert mensen gebruik te maken van Oosterse vechttechnieken. Eén van deze mensen is Denny. Denny heet eigenlijk Delphine en is de kleinzoon van Panthera. Denny is de jonge dolfijn die de wereld moet redden. Met hun drieën zijn ze nu onderweg om kinderen te bevrijden die bevrijd zijn door robots. Onderweg blijkt dat ze een verstekeling aan boord hebben. Tilia heeft zich in de wagen verstopt toen ze vertrokken. Onderweg komen ze robots tegen.

Denny keek door het raampje. Na een tijdje verschijn er een groepje robots. Het waren vijf machines met vier poten. Ze zagen er niet zo angstaanjagend uit als de robotstieren waartegen hij weleens had moeten vechten. Deze bewogen lichtvoetiger en leken niet zo agressief. Op de voorste zat een meisje van een jaar of tien.
Tilia duwde tegen zijn schouder om ook uit het raampje te kijken. ‘Wat een jonge nepper!’ fluisterde ze.
Denny duwde terug. Het verbaasde hem dat er ook neppers bestonden die op kinderen leken. Het meisje moest echter wel een nepper zijn, want geen mens zou zomaar op een robot rijden. (blz. 22)

Het meisje heet Malva en blijkt geen nepper te zijn, maar een echt meisje. Ze is onderweg naar het dorp waar ze vandaan komt met een opdracht van de robots om nieuwe kinderen op te halen. Ze reizen met haar mee. Bij het mijndorp blijken meer robots te zijn en er wordt gevochten.

Iets voorbij het dorp was een hoge rotswand met onderaan een opening. Er brandde een vuur en de rook werd gedeeltelijk naar binnen gezogen.
Op de vlakke grond ervoor waren Panthera en Hirundo in een wild gevecht gewikkeld. Maar waarmee?
‘Hai!’ brulde Panthera, terwijl zijn zwaard door de lucht suisde. Meteen volgde een luid geknetter van metaal op metaal.
Denny telde acht messen. Heel vaag zag hij de vormen van de robots die erbij hoorden. Ze leken op de insectachtige machine die hij bij het dorpshuis had gezien. Deze waren niet roze, maar hadden de kleur van vuur, rook en steen.
Hirundo dook omlaag een mes te ontwijken en sloeg met zijn zwaard naar het volgende mes. Panthera maakte een diagonale slag en raakte zo te horen het lichaam van een robot. De machine leek niets te mankeren, want de aanvallen gingen onverminderd door. (blz. 42)

Kunnen Panthera en Hirundo de robots verslaan? Vinden ze de ontvoerde kinderen? Kunnen ze de ontvoerde kinderen bevrijden?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de schrijver om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, geheimzinnig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Er staan een paar zwartwit illustraties in die gemaakt zijn door een van de hoofdrolspelers
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties zijn pagina’s uit hun dagboekschriften
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Denny is de hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil het eiland wel zien waar de ontvoerde kinderen naar toe zijn gebracht
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af onderweg, bij een mijn en op een eiland vol kinderen
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend verhaal met robots en vechtsport
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het tweede deel uit een serie
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen