boekomslag Ceciel de Bie & Reinoud Leenen - Word jij ook een Hollandse meester?

Ceciel de Bie & Reinoud Leenen – Word jij ook een Hollandse meester? (1e recensie)

boekomslag Ceciel de Bie & Reinoud Leenen - Word jij ook een Hollandse meester?

Houd je ook zo van licht en mooie kleuren? Dan is het een goed idee om te gaan schilderen! Daar kun je veel plezier aan beleven. Dit boek staat vol met schildertips, over welke kwasten je het beste kunt gebruiken, hoe je een schilderij opbouwt of hoe je kleuren mengt. Ga aan de slag! Zeven Hollandse schilders helpen jou daarbij. En dat zijn niet de eersten de besten. Door verhalen over hen te lezen en hun schilderijen te bestuderen valt er veel te ontdekken. Wees niet bang, ook beroemde kunstenaars zijn ooit begonnen, net als jij. Ze hebben heel wat kunststreken uitgehaald. En een kunststreek maken is de allerbeste streek die je jezelf maar leveren kunt!

kno meer info over boek

Over het verhaal

Nederland is het land van licht, lucht en zee. En van heel veel schilders! De Hollandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw is er wereldberoemd mee geworden. Die periode van ongeveer 1600 tot 1700 wordt de Gouden Eeuw genoemd.
Er zijn toen ontelbaar veel schilderijen gemaakt. Landschappen, maar ook stillevens, portretten, schilderijen van historische gebeurtenissen en van verhalen uit de Bijbel. Ze hangen nu in musea over de hele wereld. Misschien denk je: ‘Waarom zou ik daar nog naar kijken? Er zijn inmiddels overal zoveel nieuwe beelden te zien.’ Tja, dat is helemaal waar. Maar toch, behalve dat je schilderijen mooi kunt vinden, valt er vaak meer aan te ontdekken dan je misschien denkt. Want in die schilderijen zijn dingen te zien die nu nog dagelijks tot jouw wereld behoren. (blz. 4)

Dit is een informatief boek over schilderkunst, en dan met name de Hollandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw. Er werd toen heel veel geschilderd. Er werd veel aandacht besteed aan wat mensen om zich heen zagen.

Alles wat je zag, wat je mooi vond en waar je je over verwonderde, moest getekend en geschilderd worden. En dat deden de Hollandse schilders! Vooral licht en wolkenpartijen, daarom worden ze de meesters van het licht genoemd. Wat is er dan zo speciaal aan dat Hollandse licht? Dat merk je wanneer je in Nederland een fietstocht maakt. Dan kunnen de mooiste lucht- en lichtpartijen aan je oog voorbijtrekken. En zelfs op de saaiste dag van het jaar kan een zonnestraal plotseling door het grijze wolkendek heen breken. Het is magisch licht. Licht dat mensen willen schilderen. De zeventiende-eeuwse schilders speelden ermee in hun schilderijen. (blz. 5)

Dit boek neemt jou mee op reis. Op reis naar Nederland in de zeventiende eeuw om te kijken hoe het daar was, en om zo je eigen schilderijen te kunnen maken.

Oké, daar gaan we dan. Je stapt jouw tijdmachine in door naar het licht te kijken en reist vierhonderd jaar terug in de tijd. Je belandt op een groot schip. Het vaart net een haven binnen. Het is Amsterdam, een van de belangrijkste havens van de wereld. En de zaken gaan goed, de haven is net uitgebreid om meer schepen te kunnen ontvangen.
Op de aanlegsteigers lopen sjouwers af en aan met zware zakken op hun schouders. Handelaren houden hun goederen scherp in de gaten. Als je van boord gaat, de wiebelende loopplank af, kom je bij het Damrak. Jee ziet druk gebarende kooplieden, babbelende deftige dames en heren, bedelaars, straatmuzikanten en geheimzinnige vreemdelingen in exotische kleding. Kippen scharrelen overal rond, geiten lopen los en varkens wroeten met hun snuit in het straatvuil. Kinderen in versleten kleding kijken je wat verwonderd aan. Je ziet er vreemd uit met je spijkerbroek, windjack en baseballpetje. Je ruikt ineens vis. Je ziet een zwarte kat wegschieten met een vissenkop in zijn bek. Een man met een ladder botst bijna tegen je op. Een hond rent achter een bal aan. Dan zie je in de verte een olifant staan. (blz. 9)

Veel plezier in de zeventiende eeuw!


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
interessant, mooi
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Er staan afbeeldingen van schilderijen van Hollandse Meesters in het boek en foto’s om dingen uit te leggen
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De foto’s en afbeeldingen zijn nodig om dingen uit te leggen

illustratie uit Ceciel de Bie & Reinoud Leenen - Word jij ook een Hollandse meester?

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Het is een informatief boek, dus er zit geen verhaal in dit boek
Wie is de hoofdpersoon?
Er is ook geen hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou het best leuk vinden om een schilder uit die tijd aan het werk te zien
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
De lezer wordt aangesproken en meegenomen naar het verleden
Waar speelt het verhaal zich af?
De tekst gaat over schilderijen uit de 17e eeuw
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het boek laat je kijken naar schilderijen uit de 17e eeuw en hoe jij zoiets zou kunnen schilderen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het is een informatief boek dat leuk gebruikt kan worden op scholen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet