Sarah Moore Fitzgerald – Een goede kans (1e recensie)

Minty is een vrolijk meisje, maar als haar ouders gaan scheiden stort haar wereld in. Ned Buckley komt halverwege het jaar bij Minty in de klas. Hij is een humeurige, mysterieuze jongen die nooit praat. Als Minty haar toevlucht zoekt in Nettlebog, het bos waar de rivier tussen de bomen stroomt, ziet ze dat Ned met zijn oma in een caravan aan de rivier woont. En Minty ontdekt steeds meer over Ned: hij is in staat om wilde paarden te berijden. En hij weet dingen over het leven die haar zullen redden. Of op zijn minst een zeer goede kans zullen geven. 

Boekinformatie
Schrijver: Sarah Moore Fitzgerald
Titel: Een goede kans
Uitgeverij: Van Goor
Jaartal: 2017
Bladzijden: 188
Vertaler: Sandra C. Hessels
Genre: dierenverhaal, school
Leeftijd: 12+
knop meer info over boek

Het verhaal in het kort

Ned Buckley en Martin Cassidy kwamen midden in het wintersemester bij ons in de klas, en in het begin zag je de een nooit zonder de ander. Ze hadden dezelfde stijl van lopen, dezelfde in zichzelf gekeerde manier van doen en dezelfde peinzende blik in hun ogen. Verder leken ze totaal niet op elkaar.
Martins ogen waren klein en licht van kleur. Hij had een rond gezicht en rood haar en als hij zijn handen tot vuisten balde, kleurden zijn vingers paars.
Neds handen waren zongebruind, net als zijn gezicht. Zijn ogen waren groot en zo donker dat het net leek alsof hij mascara op had. Al was dat heel onwaarschijnlijk, Ned kennende. Ik herinner me dat Laura me vanaf de eerste dag al constant een por gaf en zie dat ik niet zo naar hem moest staren. Maar ik kon het niet laten.
Serena Serralunga, onze geschiedenislerares, zie dat we moesten proberen om hen te leren kennen. Maar het is helemaal niet zo eenvoudig om mensen te leren kennen die nooit een woord zeggen, niemand aankijken als ze de klas binnenkopen en op willekeurige momenten op de dag zomaar ineens verdwijnen. (blz. 7)

Ned en Martin komen bij Minty in de klas. Na een paar weken verdwijnt Martin weer en niemand weet waarom. Ned is er ook niet elke dag. Na een tijdje komen Minty en haar vrienden erachter dat Ned in Nettlebog woont. Dat is een natuurgebied vlakbij het dorp waar ze van hun ouders niet mogen komen. Niemand weet waarom. Minty komt wel eens in het bos en vindt het er rustgevend.

Dougie leunde daarna wel erg vaak uit zijn raam, kijkend in de richting van Nettlebog. Hij kon Ned op de zwarte autoband zien schommelen.
‘Hij vloog heen en weer over het water. En hij brulde.’
‘Wat brulde hij dan?’ vroeg ik.
‘Weet ik niet,’ zei Dougie. ‘Maar het was heel hard.’
Ned Buckley was onze dichtstbijzijnde buurman. Hij woonde midden in het mysterieuze Nettlebog.
Ik stelde me voor hoe het was om bevriend te zijn met hem – om een echte, serieuze vriendschap te hebben met Ned Buckley. Dat idee nestelde zich in mijn hoofd alsof het iets kostbaars was.
Maar volgens Brendan was Ned geschikt als vriend. iedereen was blijkbaar nogal bang voor hem. Blijkbaar deugde hij van geen kant. (blz. 17)

Minty is geïntrigeerd door Ned, ondanks dat ze geen contact met hem heeft. Ned komt naar school, maar praat met niemand. De ouders van Minty hebben vaak ruzie en dan gaat Minty stiekem naar Nettlebog. Hier komt ze tot rust. Op een avond komt ze in contact met de oma van Ned.

Pas toen ik geritsel hoorde, besefte ik dat ik niet alleen was.
‘O, dag liefje. Hallo. Ik hoop dat je het niet erg vindt dat ik dat dit vraag, maar wat is er aan de hand?’
Misschien had ik mijn tranen moeten wegvegen en me moeten verontschuldigen. Maar het was al best lang geleden dat iemand me had gevraagd wat er aan de hand was. Het was best lang geleden dat iemand ook maar iets aan mij was opgevallen.
Het gezicht van de vrouw was vriendelijk en stond heel kalm. Haar haar was stralend wit en ze droeg een paarsfluwelen rok die op een gordijn leek en die helemaal tot over haar enkels viel, met een lichtgroen schort ervoor. Ze had me helemaal niet hoeven vragen wat er aan de hand was, maar ze had een heel diepe stem en die klonk zo oprecht en aardig dat ik er ook niets aan kon doen: ik moest het haar gewoon vertellen. (blz. 42)

Minty voelt hoe ze zich voelt. Ze vindt het fijn dat er iemand naar haar luistert. Op een dag hoort Minty van Dougie dat hij Ned met Minty’s moeder heeft zien praten. Als Minty haar moeder hiernaar vraagt ontkent die dat ze Ned kent. Dat vindt Minty vreemd.

Ned kreeg dus leesles van mijn moeder. Elke zaterdagochtend. Hij had haar laten beloven er geen woord over te zeggen tegen wie ook, vooral toen hij ontdekte dat ze mijn moeder was.
Het blijkt dat er heel veel dingen aan Ned waren die ik me nooit had kunnen voorstellen of had kunnen voorspellen. Voornamelijk dat hij net zo onzeker was als alle anderen. Dat naar school gaan geen dodelijk saaie gebeurtenis voor hem was, zoals hij deed voorkomen. Naar school gaan was een regelrechte kwelling voor hem. Hij vertelde me hoeveel moed hij er elke dag weer voor bijeen moest rapen, en hoe lastig het bleef om te doen alsof hij ook maar een flauw benul had waar het allemaal over ging. (blz. 91)

Waarom wil Ned niet dat iemand dit weet? Wat doet Ned op de dagen dat hij niet op school is? Zal Minty vrienden met hem kunnen worden?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, romantisch, saai, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
n.v.t.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Minty
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil de oma van Ned ontmoeten, want dat lijkt mij een interessante vrouw
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Ierland
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een romantisch verhaal waarin ook paarden voorkomen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik vond het een te romantisch verhaal met een niet-realistisch einde
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen

Geef een antwoord