boekomslag Alan Gratz - Vluchteling

Vluchteling beschrijft de levens van Josef, Isabel en Mahmoud. Zij zijn door tijd en ruimte gescheiden, maar hebben desondanks veel met elkaar gemeen. Door het dreigende gevaar in hun landen van herkomst, is ieder van hen noodgedwongen te vluchten. Josef leeft in het Duitsland van de jaren dertig, waar hij als Joodse jongen niet langer veilig is. Samen met zijn familie vertrekt hij per schip naar de andere kant van de wereld. Isabels verhaal speelt in 1994, in het zeer onrustige Cuba. Haar familie en zij hopen veiligheid en vrijheid in Amerika te vinden, waar ze op een vlot naartoe varen. Mahmoud komt uit Syrië, waar in 2015 geweld en vernietiging de overhand hebben. Dit is voor zijn familie en hemzelf de reden om zich richting Europa te bewegen. Alle drie laten ze noodgedwongen alles wat vertrouwd is achter in hun zoektocht naar een betere toekomst.

eerste graad,

Mening over het boek

Recensie van anoniem (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Gekregen van iemand
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
interessant, mooi, realistisch, rauw
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
N.v.t.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
In het boek worden drie kinderen gevolgd die in verschillende tijden en in verschillende landen in een vergelijkbare situatie zitten. Alle drie de kinderen moeten vluchten uit hun land.
Wie is de hoofdpersoon?
Er zijn drie hoofdpersonen. Josef (zijn verhaal begint in Berlijn, Duitsland in 1938), Isabel (haar verhaal begint in de buurt van Havana, Cuba in 1994) en Mahmoud (zijn verhaal begint in Aleppo, Syrië in 2015)
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou niet direct iemand uit het verhaal willen ontmoeten, maar het verhaal laat me wel nadenken over vluchtelingen en ik zou wel wat willen doen om hen te helpen.
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
het speelt in verschillende jaartallen, 1938, 1994 en 2015
Waar speelt het verhaal zich af?
Alle drie de kinderen ontvluchten hun land. In het boek wordt hun reis gevolgd. Josef reist van Berlijn naar Cuba en uiteindelijk terug naar Europa, naar Frankrijk.
Isabel reist van Havana, Cuba via de Bahama’s naar Miami in de VS. En Mahmoud reist van Aleppo in Syrië naar Berlijn.
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het boek is vlot geschreven en het geeft je begrip voor de situatie van vluchtelingen.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het boek volgt drie kinderen in drie verschillende tijden. Dat is aan de ene kant een kracht, omdat het laat zien dat de situatie door de tijd heen voor veel kinderen hetzelfde is. De geschiedenis herhaalt zich en mensen lijken weinig te leren van de fouten van hun voorouders. Tegelijkertijd is dat de zwakte van het verhaal. Doordat drie verschillende kinderen in verschillende tijden en in verschillende landen worden gevolgd, kun je niet lekker in het verhaal komen. Steeds leef je een paar bladzijden met een hoofdpersoon mee en dan moet je schakelen naar een ander hoofdpersoon, in een heel andere tijd.
Aan het einde komen de verhalen samen, maar dat komt nogal gekunsteld over.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen

Geef een reactie