Bender is het verhaal van een jonge tijger, Bender. Zijn zus Joy vindt dat hij zich wat meer aan de regels moet houden, zijn broertje Xan is zijn grootste fan. Al struinend door de Sumatraanse jungle komt Bender in grote problemen. In het tweede deel volgen we Saya, een meisje dat vlak bij het grootste natuurgebied van Sumatra woont. Twee keer per jaar doet ze inkopen in de stad. Daar raakt ze bevriend met Kamir. Kamir wil haar een tijger laten zien…

kno meer info over boek

Over het verhaal

‘Bender, zorg je goed voor Xan?’ vraagt Zia bezorgd.
‘Ja mam, natuurlijk!’ Ik geef een kopje tegen haar voorpoot om te laten weten dat alles goed is.
‘Niet weer dat weglopen, hè?’ Mama kijkt me streng aan. ‘Je zus paste altijd op jou. Zorg jij dan nu goed voor je broertje.’
Ik gluur naar Joy. Ze lijkt op mama, haar kop fier omhoog, haar oranje met zwarte vacht glanzend in de zon.
‘Ja, mama.’
‘Mooi. Kom Joy, samen jagen?’
Joy is ouder dan ik. Zij mag al mee jagen.
‘Ja, leuk.’ Met opgeheven hoofd en staart trots in de lucht loopt ze achter Zia aan. Teleurgesteld blijf ik achter. Ik wil ook zo graag leren jagen. (blz. 8)

Bender is een jonge tijger. Hij wil graag een grote tijger zijn, maar hij moet op zijn broertje passen. Hij moet ervoor zorgen dat hij en zijn broertje de hele dag veilig zijn. Gelukkig is er voldoende tijd om te spelen. Op een avond vertelt hun moeder dat ze gaan verhuizen. Er is een mannetjestijger die op wel eens rondhangt in de buurt van waar ze nu wonen en dat ze vindt gevaarlijk. Ze heeft een andere mooie woonplek gevonden, aan een beekje.

‘Kijk, hier is het Bender!’ Mama draait zich naar ons om en lacht. ‘Wat vinden jullie ervan?’
Ik loop om haar heen. Onze nieuwe plek. Het is prachtig… Er stroomt een kabbelend beekje, met daarnaast een stapel enorme stenen. Er groeit mos op dat lijkt te zeggen: Ik ben zo zacht, knuffel me! Boven op de rotsten staat een klein, dun boompje. Oh en daar, helemaal onderaan, zit een hol en daarboven nog één!
‘Het is… GEWELDIG!!!’ roep ik.
Xan springt van mama’s rug en buitelt in het rond. ‘Oh, dát zijn rotsen, wat zijn ze grooooot!!! Net zo groot als bomen! Het mos is zo zacht… Een miniboom op grote rotsen, hahahaha!
Joy staat statig stil, ze kijkt met opgeheven kop rond. ‘Er groeien wel veel planten.’ (blz. 27)

Zijn oudere zus Joy vindt het hier niet zo leuk. Ze besluit dat ze groot genoeg is om op zichzelf te gaan wonen. Dat betekent dat Bender met zijn moeder mee mag om te leren jagen. Dat valt best tegen en het duurt weken voordat Bender eindelijk iets vangt.

ik huppel, tenminste, het lijkt meer op strompelen. Het hert in mijn bek is erg zwaar dus ik struikel steeds over mijn poten. Het is eigenlijk maar een kleintje. Maar het is mijn eerste zelf gevangen hert! Mama heeft me geholpen. Ze zorgde ervoor dat het hert niet weg kon rennen. Ik viel van achter aan. Het was zo gaaf. Nevah gaat me vast heel stoer vinden. Ik wil mijn prooi zelf naar onze plek slepen. Xan zal zijn ogen niet geloven. Opeens blijft mama stokstijf staan.
‘Leg hem neer’, zegt ze gebiedend. Huh? Mijn hert?
‘Wat?’ Ik staar haar met open bek aan en daardoor valt het hert vanzelf op de grond.
‘Ga liggen.’
‘Waarom?’
‘Lig en ruik!’ Haar stem duldt geen tegenspraak. Ik zak door mijn poten en snuif. De bladeren, het hert, mama en… en… wat is die rare vieze geur? Het ruikt een beetje als een oude boomstam met schimmel. Getver.
‘Wat is dat?’ Ik probeer me te herinneren waar ik dat eerder heb geroken… Tijdens het jagen? Nee… Waar dan? ‘Wacht even, is dit…?’ (blz. 55)

Wat zal er aan de hand zijn? Is er een vijand aanwezig bij hun huis? Is het een ander dier of zijn het mensen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, realistisch, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Ja, de zwartwit illustraties zijn gemaakt door Kirsten Krijthe
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties laten de tijgers zien

illustratie uit Lian Kandelaar - Bender. Missie red de tijger

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Bender is de hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ja, ik zou heel graag Bender willen ontmoeten, want tijgers zijn mooie dieren
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Indonesië, in het gebied waar Bender woont
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het verhaal laat je zien hoe het leven voor een jonge tijger is. En wat wij mensen doen tegen de tijgers
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Een deel van de opbrengst van dit boek gaat naar WNF
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen