Tosca Menten – Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist (8e recensie)

Dirkje Bakkes woont al zo lang als hij zich kan herinneren bij zijn nare oom Griep en tante Fop op hun brandnetelplantage. Totdat oom Griep een reuzenbrandnetel heeft gemaakt, moet Dirkje daar brandnetels trekken en sorteren. Maar een reuzenbrandnetel maak je niet zomaar. Of wel? Als Dirkje er per ongeluk zelf een heeft gemaakt, gaat het afschuwelijk mis...

Boekinformatie
Schrijver: Tosca Menten
Titel: Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist
Uitgeverij: Van Goor
Jaartal: 2015
Bladzijden: 176
Illustrator: Elly Hees
Genre: zonder genre
Leeftijd: 10+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Dirkje Bakkes woonde al zo lang hij zich kon herinneren bij oom Griep en tante Fop op de brandnetelplantage.
Tante Fop was zo mager als een sprinkhaan. De botten in haar gezicht leken op kippenklauwen. Het griezeligst waren haar tanden. Die waren zo gevaarlijk dat tante Fop ze niet eens durfde in te houden als ze sliep. Dan haalde ze ze uit haar mond en deed ze in een plastic bakje met een dekseltje erop. Dat was misschien veilig voor tante Fop, maar niet voor Dirkje. Want zodra tante Fop verdwenen was, gingen de tanden ervandoor.
De eerste keer dat Dirkje ze was tegengekomen, lagen ze in de koelkast naast de boter. Dirkje deed de deur open, het lichtje floepte aan en hij schrok zich rot. De glibberige tanden beten net in een stuk kaas en met een schreeuw rende Dirkje naar de gang. Daar botste hij tegen oom Griep aan.
‘Help! Help! Er liggen tanden in de koelkast!’ riep Dirkje.
‘Die zijn van Fop,’ grijnsde oom Griep.
‘Maar wat doen die daar!’ riep Dirkje.
‘Eten. Daar zijn ze voor gemaakt. Maar Fop gebruikt ze niet. Daarom ziet ze eruit als een bezemsteel.’ Oom Griep pakte de tanden en duwde ze in de suikerpot. ‘Eet smakelijk,’ zei hij, en toen ging hij naar de wc. (blz. 8)

Oom Griep en tante Fop zijn geen aardige oom en tante. Dirkje moet werken op hun brandnetelboerderij. Hij weet niet eens dat andere kinderen naar school ga. Hij is ook nog nooit bij de boerderij weg geweest. Maar Dirkje weet niet beter. Op een dag vertellen ze hem dat hij hen heel dankbaar moet zijn, want ze hebben hem gered uit een ruilwinkel. Er was niemand die hem wilde hebben en daarom hebben zij hem gekocht.

‘Waarom moet ik dat allemaal weten?’ vroeg hij.
‘Omdat je dan snapt wat ik nu ga zeggen,’ zei oom Griep, die het gesprek overnam. ‘Vanaf vandaag moet je voor ons werken. Uit dank. Dan kun je al dat geld voor ons terugverdienen. Zonder klagen en zeuren en zemelen en drammen en zaniken en jammeren. Harder dan je wil en harder dan je kan. Harder dan je ooit hebt gewerkt. Begrepen? Vanaf vandaag ben jij brandnetelspecialist.’
‘Mag ik dan ook op de tractor?’ vroeg Dirkje.
‘Ja,’ zei oom Griep.
‘Jááááá! Ik mag op de tráááctóóóór!’ Dirkje jubelde zo hard, dat tante Fop van schrik haar tanden in de jam liet vallen. De hele tijd had hij gedacht dat ze iets verschrikkelijks gingen vertellen. Maar hij werd brandnetelspecialist en mocht op de rode tractor naar de groene velden! Dat was geweldig!
Tante Fop likte nijdig haar tanden af en oom Griep hoestte van de lol. Dirkje kreeg een blauwe overal en huppelde opgewonden achter oom Griep aan naar buiten. (blz. 20)

Al snel heeft Dirkje door dat samen werken met zijn oom ook niet leuk is.

Na de langste dag van Dirkjes leven kwam de tweede langste dag van zijn leven. Dirkje kreeg ontbijt, deed zijn overal aan, trok brandnetels, at boterhammen op de tractor en hielp de machine in de schuur sorteren. Oom Griep vertrok naar de wijde wereld en Dirkje wachtte op het geitenveldje op het avondeten. Daarna molk hij nog de geiten en ging naar bed.
Na de tweede langste dag kwam de derde langste dag. En de vierde. En de vijfde.
Aan het einde van de zesde dag zat Dirkje als een leeggelopen ballon aan tafel. Aales deed zeer en hij voelde zich zo slap als een oude wortel. Werken met brandnetels was het ergste wat er bestond. Misschien had hij zelfs nog beter in die etalage kunnen blijven zitten. (blz. 27)

Moet hij dit de rest van zijn leven gaan doen. Hij vraagt zijn oom hoe lang het duurt voordat hij zijn schuld aan hen heeft afbetaald. Die antwoordt dat dat nooit zal gebeuren. Als oom Griep eindelijk een reuzenbrandnetel heeft gekweekt worden ze rijk en dan mag Dirkje wel alleen op de boerderij blijven terwijl zijn oom en tante op reis willen gaan. Maar hij is al jaren bezig om een reuzenbrandnetel te maken en het lukt niet. Dirkje mag in een tuinhuisje wonen en krijgt daar een idee…

‘Nu is het huisje echt van mij,’ zei hij tevreden. ‘Ik ben Dirkje Bakkes, ik heb een eigen huisje en een eigen tuintje. Ik ben brandnetelspecialist en help alle mensen op de hele wereld. Dit is mijn geluksdag, Sik. Ik heb alles wat ik maar wil. Behalve een reuzenbrandnetel, Maar die maakt oom Griep.’
Voldaan keek hij om zich heen en ineens schoot er weer iets door zijn hand. Het was hetzelfde als de vorige avond, maar nu onthield hij het wel. Het ging over die grote bloemen, die hier overal stonden. Die waren veel groter dan ergens anders. En ze groeiden ook sneller. Groter en sneller, dacht Dirkje. En toen: Als die bloemen hier groter en sneller groeiden, zou er hier dan ook niet een reuzenbrandnetel kunnen groeien?
Hij schrok ervan, zo logisch leek dat ineens. Door mest gingen planten groeien, dat wist hij al lang. En hier was mest genoeg. Als hij de natuur gewoon een klein beetje hielp…
Dirkje fronste. Wat had hij eigenlijk nodig? Een kwastje kon hij maken van gras. Een tuintej had hij al. En bloemetjes van de grote brandnetels uit het glazen huis had hij ook.
‘Snotzááák! Eten!’ bulderde oom Griep in de verte.
Vrolijk liep Dirkje naar het grote huis. Hij had weer een nieuw, goed idee. Het leek wel alsof alles ineens de goede kant op ging! (blz. 78)

Zal het Dirkje lukken om een reuzenbrandnetel te kweken? Zullen oom Griep en tante Fop daar blij mee zijn? Zal het leven van Dirkje dan veranderen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van Tosca Menten toen ik haar interviewde
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, grappig, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De paarswitte illustraties zijn gemaakt door Elly Hees
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties laten stukjes uit het verhaal zien

illustratie uit Tosca Menten - Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist (8e recensie)

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
Dirkje Bakkes is de hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil Dirkje Bakkes ontmoeten, omdat ik hem best wel zielig vind
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Weet ik niet
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af bij het huis van de oom en tante van Dirkje
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een zielig, maar ook wel grappig verhaal over een jongen die bij zijn oom en tante op een brandnetelboerderij woont
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen

Geef een antwoord