Sanne Rooseboom – Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh (1e recensie)

Over het verhaal

Hij duwde zijn voordeur open. Weer leek het alsof er iemand achter hem aan liep. Zware voetstappen die stopten wanneer hij stopte. Hij wankelde door de gang, de keuken in. Honger had-ie! Hij opende de keukenkastjes. Ergens moest nog worst liggen. Weer die voetstappen. Hij schudde zijn hoofd. Dat kon niet, hij was nu thuis. Hij was gewoon moe. Wat een dag had hij gehad. Wat een geweldige, glorieuze dag. Hij had een meesterwerk ontdekt! Die boompjes, de donkere lucht, en dan links onderin die naam, Vincent. Dat kon er toch maar één zijn? Hij had maar een beetje hoeven dreigen om de tekening mee te krijgen. Haha! En hij had gelijk gehad hoor, het was een echte Vincent van Gogh. Hij zette het rode koffertje trots op het aanrecht. Hij hikte. Waar was die worst? Achter hem kraakte een plank in de vloer. Had hij de deur wel op slot gedaan? Het maakte niet uit, vandaag was zijn geluksdag. Hij hoorde het weer, vlak achter zich. Iemand zette een stap. Toen werd alles donker. (blz. 7)

Het verhaal begint in 1953. De man die net thuis kwam en honger had is dood. Wat heeft dit te maken met het Ministerie van Oplossingen? We gaan naar het heden…

Nina prikte keihard met een vork in de enorme doos voor haar neus. Er gebeurde niks. Ze haalde nog een keer uit: PRIK. Niks. Geen krasje. Ze sprong op en liep om het ding heen. Haar groene laarzen bonkten ongeduldig op de zoldervloer van mevrouw Vis.
De doos was hoger dan Nina, twee meter breed en gemaakt van materiaal dat ze niet kende. Het leek op karton, maar het was een soort zacht, lichtbruin plastic. Er stonden vier handafdrukken op de doos, op elke zijde één. Wanneer Nina haar hand op een afdruk legde, lichtte die op. Verder niks. Ze vermoedde dat hij pas open kon als het hele Ministerie van Oplossingen er was. Alfa was onderweg, Ruben zou bijna thuiskomen van een paar nachten kamperen met zijn ouders en dan zou hij mevrouw Vis meenemen naar boven. Dus moest Nina geduldig afwachten en dat was toevallig een van de dingen waar ze het minst goed in was.
Het was vrijdagmiddag, halfvier. Buiten trok een zomerstorm aan de dakpannen, dikke regendruppels zwiepten tegen de kleine ramen. Nina liep nog maar een rondje. Er stond geen afzender op de doos, alleen een code. 2192CH. Ze wist heel goed van wie dit pakket kwam: het Internationale Genootschap in Genève. (blz. 9)

Nina is op zolder in het huis van mevrouw Vis. Ze is erg ongeduldig, want ze wil weten wat er in deze grote doos zit. Gelukkig hoeft ze niet lang te wachten voordat Alfa, Ruben en mevrouw Vis er ook zijn. En zoals Nina al dacht, nu ze met hun vieren zijn gaat de doos open. Er zit van alles in: een goede computer, vermommingskleren, telefoons met superhandige apps. Ruben start de computer op. Het scherm heet hen welkom, maar geeft ook een waarschuwing.

‘Maar waarom knippert er een I achter “lopende zaken”?’ vroeg Nina. Ze boog zich naar het scherm, en tikte met haar wijsvinger op de I. Er verscheen een bericht op het scherm.
‘Sluit eerst onafgemaakt werk af voor jullie nieuwe zaken aannemen.’
‘Dat stond ook in de brief,’ zei mevrouw Vis. ‘Het klinkt logisch, maar waarom herhalen ze het?’
‘Er staat meer,’ zei Nina verbaasds. ‘Zorg daarom dat jullie de huidige zaak oplossen, anders kan het Ministerie niet verder.’
‘Huidige zaak? Onze zaken zijn toch afgesloten?’ vroeg Alfa.
Ruben knikte. ‘Dat staat er ook. “Recent afgeronde zaken: 3”.’ (blz. 26)

Er blijkt nog een zaak open te staan uit 1953. Toen werd het vorige Ministerie van Oplossingen opgeheven en niet alle problemen zijn vanzelf opgelost. In dit geval gaat het om een vermoorde huisbaas en de verdwenen Van Gogh. Deze huisbaas kwam bij de familie Amer om de huur op te halen. Ze hadden geen geld en hij dreigde hen het huis uit te zetten. Toen zag hij een tekening aan de muur hangen en die wilde hij wel hebben.

‘De huisbaas kwam langs, keek eens goed naar de tekening aan de muur en zei dat hij die wilde hebben, als boete. Hij zei zelfs dat hij de familie Amer uit huis zou zetten als hij hem niet kreeg.’
‘Hoe weet u dat?’ vroeg Nina.
‘Dat heeft mevrouw Amer me verteld,’ zei Tirza. ‘Haar heb ik een keer gesproken toen ik bezig was met de zaak.’ Ze glimlachte verdrietig. ‘De huisbaas nam de Van Gogh mee, met lijstje en al. Hendrik Amer liet het eerst gebeuren maar werd er even later heel boos over. Toen de huisbaas de straat overstak, deed Hendrik het raam open en riep kwaad dat hij zijn tekening terug wilde omdat-ie van zijn opa was geweest. Dat hoorde de hele straat.’
‘Wist de huisbaas dat het een tekening van Van Gogh was?’ vroeg Alfa.
Tirza knikte. ‘Waarschijnlijk herkende hij de naam. Er stond Vincent linksonder, en hoeveel kunstenaars die Vincent heten, schrijven dat op hun werk? Om het zeker te weten ging hij de volgende dag gelijk naar een taxateur.’
‘Een wat?’ vroeg Nina. Ze keek naar Ruben, maar die haalde zijn schouders op en nam een bitterbal.
‘Iemand die weet hoeveel iets waard is,’ zei Tirza. ‘Deze taxateur was een kunstkenner en zag meteen dat het een echte Vincent van Gogh was.’
‘Hoe wist hij dat?’
‘Door die handtekening,’ zei Tirza. ‘En hij kon zien dat het oud papier was, de juiste soort inkt, een bepaalde manier van tekenen. Dit staat ook in de aantekeningen van het Ministerie, jullie kennen het nalezen.’ Ze wees naar het dikke boek voor zich op tafel. ‘De taxateur zou contact opnemen met een kenner, de neef van Vincent van Gogh, die heel goed kon zien wat echt was en wat niet. Maar dat is er nooit meer van gekomen.’ (blz. 68)

Kan het Ministerie van Oplossingen deze zaak uit 1953 alsnog oplossen? Kan Tirza, die vroeger in het Ministerie zat, hen helpen? Wordt de ruzie tussen Tirza en mevrouw Vis opgelost?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Klik op het plaatje hieronder om het begin van het boek te horen.
Of klik hier om naar mijn YouTube-kanaal te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De zwartwit illustraties zijn gemaakt door Mark Janssen
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties staan steeds aan het begin van een hoofdstuk en ze laten iets zien dat bij dat hoofdstuk hoort

illustratie uit Sanne Rooseboom - Het Ministerie van Oplossingen en de verdwenen Van Gogh

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersonen zijn Nina, Alfa en Ruben
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil het hele Ministerie graag ontmoeten en gezellig bijgepraat worden. Eigenlijk wil ik wel lid worden van het Ministerie…
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
dit verhaal speelt zich voornamelijk af in deze tijd, maar het gaat om een zaak uit 1953
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Rotterdam en in het huis van mevrouw Vis
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend detectiveverhaal waarbij het Ministerie van Oplossingen probeert om een misdaad uit 1953 op te lossen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het verhaal speelt zich af in Rotterdam, in het deel van de stad waar ik woon. Dat maakt het extra leuk om het verhaal te lezen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen

Meer informatie over dit boek