Ingrid Vandekerckhove – Eureka! (1e recensie)

Felix vindt dat het een dag is om politiecommissaris te zijn, samen met agent Lotte natuurlijk. Iedereen die de wet overtreedt, krijgt van hen een boete. Algauw komen ze een mysterieuze auto tegen. De chauffeur begaat de ene overtreding na de andere. De bestuurder blijkt een slechterik te zijn: hij wil het clubhuis laten afbranden om plaats te maken voor een stinkfabriek. Er volgt een achtervolging, een huiveringwekkende nachtwandeling én een ongelooflijke onderaardse vondst!

Boekinformatie
Schrijver: Ingrid Vandekerckhove
Titel: Eureka!
Uitgeverij: Clavis
Jaartal: 2016
Bladzijden: 88
Illustrator: Hiky Helmantel
Genre: detective
Leeftijd: 8+
knop meer info over boek

Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Het verhaal in het kort

Vandaag ga ik iets doen wat niet mag. Dat was de eerste gedachte die bij Felix opkwam toen de vroege lentezon zijn slaapkamer in scheen en aan zijn neus kriebelde. Felix was meteen klaarwakker. Hij had niet één keer moeten geeuwen.
Iets wat niet mag, zoveel was zeker. Maar wat? Dat wist hij niet, nog niet. Hij wist wel dat het zaterdag was. Wie ooit het weekend had bedacht, was vast een wijs man geweest, een geleerde of zelfs een Nobelprijswinnaar, vond Felix. Dankzij hem krijgen kinderen elke week twee dagen cadeau, gratis en voor niets: twee dagen niet geeuwen, twee dagen spelen, twee dagen dromen en vrij zijn. (blz. 5)

Felix is vandaag alleen thuis en hij gaat eerst maar eens ontbijten. Hij gaat op het aanrecht zitten, drinkt melk en leest de krant. Daarna rent hij naar boven om zich aan te kleden. Hij weet wat hij gaat doen vandaag…

Hij gooide de krant terug in de korf, rende naar zijn kamer en haalde zonder aarzelen het politie-uniform uit de kast, een volledige verkleedset met broek, jas – blauw en reflecterend geel – en politiepet. In een wip was hij aangekleed. Nog de riem met het politiefluitje, de metalen handboeien, het pastic pistool en de knuppel.
‘Zo, ik ben er klaar voor,’ glunderde Felix. ‘Nu alleen nog het bonnenboekje en een balpen.’ Die haalde hij uit zijn doos. ‘En niet vergeten, commissaris Felix,’ zei hij nog steeds tegen zichzelf, ‘de bus van Felix.’ Dat was het lege macaroniblik, zijn persoonlijke portemonnee. ‘En de kaart van Bovenmere.’ Die had hij zelf getekend.
‘Geef acht, commissaris Felix komt eraan!’ riep Felix. Hij marcheerde trap af. (blz. 12)

Net als hij beneden komt wordt er aangemeld. Het is Lotte, zijn buurmeisje. Ze komt vragen of ze samen gaan spelen. Dat vindt Felix een goed idee. Hij wil boeven vangen vandaag. Daarom neemt hij de zitmaaier van zijn vader mee uit de schuur.

De zitmaaier zoefde over de weg. Felix’ politiepet vloog bijna van zijn hoofd. Lottes paardenstaart fladderde als een vlag.
‘Felix,’ riep Lotte, ‘dat mag niet!’
‘Ik ben politieagent en een politieagent mag alles,’ riep Felix terug. ‘We moeten de stouterds van het dorp vangen. Daar zijn we goed in. Kijk daar!’
Hij wees naar drie fietsen die achteloos in de berm gesmeten waren. Felix herkende de fietsen: ze waren van Bavo, Jonas en Elise.
‘Hier mag je niet zomaar parkeren. Dat wordt een boete’, zei hij kordaat.
Hij remde, zette de motor uit en haalde zijn bonnenboekje tevoorschijn. Hij schreef langzaam en met het puntje van zijn tong tussen zijn tanden:
Geachte overtreders, hier mag u niet parkeren.
U krijgt een boete. U moet 50 cent betalen.
Gooi het geld maar in de bus van Felix.
Commissaris Felix
commissariaat-generaal
Federale poliitie van Bovenmere
Het duurde even voor hij zijn eerste bon had geschreven. Toen maakte hij het briefje vast aan de fiets van Jonas. Lotte keek ongerust rond. We staan midden op de weg, dacht ze, dat is wel gevaarlijk. Hoewel de Meriusstraat een heel rustige straat was, kwam er weleens een fietser, een bromfietser of een wandelaar voorbij. Tenslotte deden ze nu iets wat niet mocht. (blz. 20)

Gelukkig worden ze niet gezien door de echte politie. Als ze verder gaan met de grasmaaier komen ze een grote auto tegen met daarin een boze meneer. Ze besluiten hem te volgen. Ze horen even later, als ze zich verstopt hebben bij een oude schuur, dat hij met iemand belt. Ze horen dat deze meneer wil dat iemand anders de molen in brand steekt. Daarna verstopt de man een koffertje.

‘Wat is de stand van zaken, agent Lotte?’ vroeg Felix. De twee kinderen zaten op de kussens in hun clubhuis te staren nar de koffer vol geld: wel twintig stapeltjes van vijfhonderd euro.
‘Wel, eh…’ Lotte kreeg het niet allemaal meer op een rijtje. Het was een drukke en spannende ochtend geweest. Ze haalde haar kralendoos uit de grote houten kist.
‘We moeten een verslag maken,’ zei Felix ernstig. Hij stak een kauwgom in zijn mond, nam zijn notitieschrift en bedacht wat hij zou schrijven.
Eén: een goudkleurige fiets, dat is wat ik wil. Twee: er is een zwarte auto met een boef erin. Dire: er is dus een boef. Vier: ze willen in Bovenmere een vieze stinkfabriek bouwen. Vijf: ze willen de molen in brand steken, en dus ons clubhuis. Zes: er is een koffer vol geld. Maar… Hij dacht nog dieper aan. Die man is niet alleen. Hij heeft met iemand getelefoneerd. Dus… er zijn nog meer slechteriken. Hij schreef het allemaal op. (blz. 45)

Wat moeten Felix en Lotte nu doen? Gaan ze naar de politie? Of proberen ze het zelf op te lossen?

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De zwartwit illustraties zijn gemaakt door Hiky Helmantel
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties laten stukjes uit het verhaal zien

illustratie uit Ingrid Vandekerckhove - Eureka!

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersonen zijn Felix en Lotte
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, ik wil niemand ontmoeten
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in het dorp waar Felix en Lotte wonen
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een grappig en spannend verhaal
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet

[extra_info]

Geef een antwoord