Arie groeit op in Zuid-Nederland tijdens de crisis van de jaren dertig. Zijn vader probeert met smokkelen aan geld te komen. Hij smokkelt van alles naar België, vooral boter, ‘het vette goud’. Samen met zijn gehandicapte oudere zus en zijn vader woont Arie bij zijn bazige oma. Over zijn moeder wordt nooit gesproken. Ze zou zijn gestorven bij zijn geboorte. Arie ziet uit naar de dag waarop hij voor het eerst mee mag gaan smokkelen en als ‘voorloper’ moet kijken of de kust veilig is. Maar sommige smokkelaars plegen verraad door de grenswachters in te lichten over op handen zijnde acties. De onrust in het dorp en op school neemt toe. Arie komt midden in die strijd terecht als blijkt dat de vader van zijn vriendinnetje Lisa een van de verraders is. En dan hoort hij tijdens een smokkelnacht ineens iets over zijn moeder…

kno meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Phere (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Gekregen van iemand
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
interessant, realistisch
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Geen illustraties
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
nvt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Het verhaal gaat over een Arie die woont in een dorp bij de grens tussen Nederland en België. Samen met zijn oma, vader en zus vormt hij een gezin. Het gezin is niet erg draagkrachtig en om het inkomen aan te vullen wordt er gesmokkeld. Smokkelen speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van zijn (voor-)ouders. Behalve over smokkelen gaat het verhaal ook over gezinsleven in vroeger tijden, school, verliefdheid en over de moeder van Arie. Het is een zeker een interessant verhaal en het was plezierig om voor te lezen. Er wordt een realistisch beeld geschetst van de situatie maar toch vonden mijn zoon en ik het het boek ook wel een klein beetje saai. Het werd nergens echt spannend. Er gebeurde nooit echt iets spectaculairs. Zoals mijn zoon van 10 het zei: leuk maar niet geweldig.
Wie is de hoofdpersoon?
Arie
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
In het verleden (vroeger)
Waar speelt het verhaal zich af?
Nederland en België
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Omdat je iets leert over hoe en waarom er gesmokkeld werd in vroeger tijden.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen