Boekpresentatie van Fataal spel van Chinouk Thijssen (2018)

Op zaterdag 7 april was ik bij de boekpresentatie van Fataal spelZon en maan van Chinouk Thijssen. De boekpresentatie was bij boekhandel Donner in Rotterdam. Chinouk werd geïnterviewd door Emmy van Ruijven van boekblog Zon en Maan.

20180407 boekpresentatie Chinouk Thijssen

Hoe ben je bij uitgeverij Clavis terechtgekomen?

Ik wilde al heel lang naar deze uitgeverij, maar ik durfde geen contact met ze op te nemen. Vorig jaar heb ik toch mijn manuscript opgestuurd. Na 2 weken kreeg ik een mailtje van de uitgever om een afspraak te maken. Ik was ontzettend zenuwachtig voor de afspraak en had bedacht wat ik allemaal wilde zeggen om hem te overtuigen om mijn boek uit te brengen. Maar dat was helemaal niet nodig, want hij vertelde al snel in het gesprek dat ze mijn boek een jaar later zouden uitgeven. Dat was zo gaaf! Mijn volgende boek wordt ook door Clavis uitgegeven.

Ik heb Fataal spel al in 2015 geschreven en nu ligt het in de winkel. Ik durf het boek zelf niet meer te lezen, want dan zie ik dingen in het verhaal die ik nu anders zou willen doen.

Je werkt ook als corrector, maakt dat schrijven moeilijker of makkelijker? 

Door mijn werk als corrector lees ik veel boeken die ik anders niet zou oppakken. Daardoor zie ik ook verschillende manieren om met tekst om te gaan. Dat is goed voor mijn schrijfontwikkeling.

Ik dacht dat ik door de combinatie corrector en schrijver het rustiger zou hebben. Dat ik meer tijd voor schrijven zou hebben als ik eigen baas was. Maar dat is niet waar. Het kost me allebei veel tijd.

Ik schrijf elke ochtend 1-2 uur. Ongeveer een hoofdstuk per dag. Daarna ga ik mijn andere werk doen en boodschappen en dergelijke. Als ik ‘s avonds schrijf zit ik zo in mijn verhaal dat ik niet meer naar buiten durf. Ik schrijf thrillers, maar ik ben in het echt snel bang. Ik schrijf dus waar ik zelf bang voor ben…

Je hebt inmiddels drie boeken geschreven. Welk personage lijkt het meest op jou?

Eigenlijk lijkt geen enkel personage op mij. Misschien dat Carmen uit Fataal spel het meest op mij lijkt. Maar ik vind haar veel stoerder dan ikzelf ben. Mijn favoriete personages zijn nooit de hoofdpersonen. Over Misty uit Fataal spel zou ik wel meer willen schrijven.

Waarom moeten wij jouw boek lezen? 

Je moet niet ‘s avonds aan mijn boek beginnen, want je zit onmiddelijk in de spanning. Ik heb gehoord van mensen die na het lezen niet meer naar buiten durfden. Het verhaal gaat over families, mysteries, wraak, verraad en er zitten psychopatische dingen in. Volop spanning dus.

Booktuben of schrijven? 

Dat is een moeilijke keuze. Ik denk dat ik dan toch voor schrijven zou kiezen, maar ik zou booktuben wel erg missen.

Jessie of Carmen?

Jessie

Thriller of roman? 

Altijd thrillers. Ik lees, schrijf en kijk ze, maar ik wil het niet in het echte leven meemaken. Ik heb wel eens geprobeerd om iets te schrijven waarin niemand dood gaat. Maar dat werd een saai verhaal. Het lijkt me wel interessant om fantasy te schrijven, maar daar komt ook veel worldbuilding bij maken en ik weet niet of ik dat kan.

Film of tv? 

Ik denk dat Fataal spel een goede film kan opleveren. Voor mijn trilogie, die nog moet verschijnen, lijkt een tv-serie me beter. Ik ben nu bezig met een trilogie waarvan het eerste deel waarschijnlijk in het najaar uitkomt. Het tweede deel heb ik bijna af. Het verhaal speelt zich af in de balletwereld. Ik heb zelf een balletachtergrond, maar moest vanwege mijn knieën stoppen. Ik mis het nog steeds. Ik zag de trailer van Black Swan toen ik al bezig was met deze trilogie. Ik ben toen gestopt met schrijven, want de film gaat over hetzelfde onderwerp. Maar toen ik de film had gezien zag ik dat het een heel ander verhaal is dan wat ik wil vertellen. Toen ben ik weer verder gaan schrijven.

20180407 boekpresentatie Chinouk Thijssen

Na afloop van het interview was er volop tijd om het boek van Chinouk te kopen, te laten signeren en met haar op de foto te gaan. Lees hier meer over dit boek.

20180407 boekpresentatie Chinouk Thijssen

De foto’s zijn door mijzelf gemaakt