20180523 boekpresentatie

Boekpresentatie van Een vreemde aap van Li Lefébure

Donderdag 24 mei was ik aanwezig bij een heel bijzondere boekpresentatie. Via lees.bol.com had ik kaartjes gewonnen. Het was de boekpresentatie van Een vreemde aap van Li Lefébure, met illustraties van Jenny Bakker. De boekpresentatie van dit boek was bij Concerto in Amsterdam en het bijzondere aan deze boekpresentatie was dat dr. Jane Goodall aanwezig was om het eerste exemplaar van dit boek te krijgen. Jane Goodall is een inmiddels 84-jarige bioloog die meer dan veertig jaar lang in Tanzania chimpansees heeft bestudeerd. Tegenwoordig reist ze 300 dagen per jaar de wereld over om over haar werk met chimpansees te vertellen en om jongeren op te roepen om in actie te komen voor een betere wereld. Dat laatste doet ze door het Roots & Shoots-programma. Jane Goodall is er namelijk van overtuigd dat alle kleine beetjes die we kunnen doen helpen om de wereld beter te maken. Iedereen kan het verschil maken.

20180523 boekpresentatie

 

De middag begon met een vraaggesprek onder leiding van Janneke Siebelink (van lees.bol.com). De vragen werden gesteld door aanwezige kinderen.

Bij mij op school hebben we pas een actie gehouden waarbij de opbrengst naar de Plastic Soup Foundation ging. Hadden we dat beter naar uw stichting kunnen overmaken? Heeft zo’n kleine actie wel zin? 

Alle kleine beetjes helpen! Een volgende actie op je school kun je natuurlijk voor mijn stichting doen.

 

Wat is het engste wat u met chimpansees hebt meegemaakt? 

In het begin wilden de chimpansees me wegjagen omdat ze dachten dat ik een luipaard was. Ze gingen rechtop staan, maakten lawaai en gooiden takken naar mij. Gelukkig duurde dat niet lang.

 

Hebben chimpansees en mensen een speciale taal om met elkaar te communiceren? 

Nee, maar mensen kunnen de klanken die chimpansees maken wel begrijpen. Een chimpansee in gevangenschap kan gebarentaal leren, ongeveer 700 gebaren. Op die manier kunnen mensen en chimpansees met elkaar communiceren.

Daarna laat Jane Goodall horen wat voor geluiden chimpansees maken als ze blij zijn, of verdrietig. 

 

Wat kunnen wij van chimpansees leren? 

Mensen hebben lang gedacht dat wij anders waren dan chimpansees, maar dat is niet weer. Ze hebben een lichaam dat op het onze lijkt. Ze gedragen zich zoals wij dat ook doen, ze omhelzen elkaar, kussen elkaar, bedelen voor eten, maken gereedschap, houden van elkaar, letten op elkaar, leren elkaar wat ze moeten doen. Een goede vraag!

 

Zou u zelf een chimpansee willen zijn? 

Ik ben het liefst mijzelf.

 

Kunnen chimpansees en mensen verliefd op elkaar worden? 

Nee, maar ze kunnen elkaar wel aardig vinden en het leuk vinden om elkaar te zien.

 

Komen chimpansees in de pubertijd? 

Zeker weten! Voor de jonge mannetjes is dat erg lastig. Ze willen graag bij de grote chimpanseemannen zijn en volgen hen de hele dag. Soms is een mannetje daar niet blij mee en wordt dan agressief naar de jonge mannetjes.

 

Kunnen chimpansees verdrietig zijn en huilen? 

Ja. Ik heb jullie eerder het geluid van een verdrietige chimpansee laten horen.

 

Wat mist u het meest van Tanzania? 

Het alleen zijn in het regenwoud. Voor mij is dat een spirituele plek, waar ik voel dat alles in de wereld met elkaar verbonden is.

 

Vindt u apen leuker dan mensen? 

Sommige chimpansees vind ik niet leuk, andere chimpansees vind ik wel leuk. Net als bij mensen…

 

Is het toeval dat u dezelfde naam heeft als de vriendin van Tarzan? 

Toen ik tien jaar was ontdekte ik het boek over Tarzan. Ik had net genoeg geld verzameld om het boek tweedehands te kunnen kopen. Tijdens het lezen werd ik verliefd op dit boek en aan het einde van het verhaal wist ik zeker dat hij getrouwd was met de verkeerde Jane.

 

Wat is uw meest emotionele moment met chimpansees? 

Toen de belangrijkste chimpanseevrouw Flo haar babyzoontje Flint toestemming gaf om naar mij toe te gaan. Hij liep naar me toe en raakte me aan.

 

U bent een held, maar wie was uw held? 

Dat waren dr. Dolittle en Tarzan

 

Waar droomde u van als klein meisje? 

Ik droomde ervan om op te groeien, naar Afrika te gaan, te leven met wilde dieren en hier boeken over te schrijven.

 

Wat is het beste advies dat u hebt gekregen? 

Toen ik naar Afrika wilde zeiden mensen: ‘dat is te ver weg, je hebt er geen geld voor, er is een oorlog aan de gang, je bent maar een meisje’. Mijn moeder zei toen dat ik hard moest werken, niet opgeven en dat ik ervoor moest zorgen dat mijn droom uitkwam.

 

Miste u zoiets als Roots & Shoots toen u jong was? 

Met vriendinnen heb ik een eigen club opgericht, de krokodillenclub. Ik zorgde voor het tijdschrift dat ging over het observeren van dieren. Ik las allerlei boeken over dieren en daar schreef ik dan een artikel over. Ik ging ervan uit dat andere kinderen dat ook leuk vonden om te lezen en dat ze alles zouden onthouden.

 

Waarom zijn apen zo belangrijk voor u? 

In het begin maakte het mij niet uit welk dier ik observeerde, als het maar een wild dier in Afrika was. Bij toeval kwam ik bij de chimpansees terecht. Ik had het observeren van olifanten of leeuwen ook geweldig gevonden.

 

20180523 boekpresentatie

Na het vraaggesprek kreeg Jane Goodall het eerste exemplaar van het boek uitgereikt. Samen met Li en Jenny bekeek ze het boek. Van Jenny kreeg ze twee originele illustraties van haarzelf. Helaas moest Jane Goodall hierna verder naar een volgende bijeenkomst.

20180523 boekpresentatie

 

De boekpresentatie was nog niet afgelopen. Li vertelde dat ze lang met dit boek bezig is geweest. Het idee om een boek over Jane Goodall te schrijven had ze al langer. Ongeveer twee jaar geleden nam ze contact op met het Jane Goodall Instituut in Nederland om hierover te praten. Ze kreeg toestemming van Jane Goodall voor een jeugdboek als het maar een ander boek werd dan de boeken die er al over haar waren. Li besloot het verhaal over Jane Goodall te schrijven vanuit het perspectief van de chimpansees. Na deze uitleg las Li het begin van het boek voor terwijl Jenny ondertussen een tekening van een chimpansee maakte. Na het voorlezen was het tijd voor een hapje en drankje en om boeken te laten signeren.

20180523 boekpresentatie

20180523 boekpresentatie

20180523 boekpresentatie

20180523 boekpresentatie

 

Het was een interessante en leuke boekpresentatie. Ik ben ontzettend benieuwd naar het boek.

 

 

De foto’s zijn door mijzelf gemaakt