Karen Curé – Dansen met een ooievaar (1e recensie)

Jacob houdt van voetbal en stripverhalen, maar heeft geen vrienden. Zijn vuisten zijn nu eenmaal sneller dan zijn gedachten. Ook met zijn vader wil het niet lukken. Woorden zijn ze lang geleden kwijtgeraakt. Op een dag krijgt Jacob een brief van een Zuid-Amerikaanse jongen. Eerst besteedt hij er weinig aandacht aan, maar na enkele brieven laten de verhalen over het harde leven van de onbekende jongen hem niet meer los. Samen met Alexander, een andere buitenstaander op school, probeert Jacob meer over de briefschrijver te weten te komen. De uiteindelijke waarheid doet bij Jacob de stoppen doorslaan.

Boekinformatie
Schrijver: Karen Curé
Titel: Dansen met een ooievaar
Uitgeverij: Clavis
Jaartal: 2017
Bladzijden: 174
Genre: zonder genre
Leeftijd: 12+
knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, interessant, realistisch
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Er staan geen illustraties in het boek
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
nvt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Jacob is iemand die zijn vuisten meer laat spreken dan zijn hersenen. Hij heeft weinig tot geen vrienden, en is nogal een eenzaat. Thuis heeft hij een schildpad, die hij van zijn vader heeft gekregen voor een verjaardag. Zijn ouders zijn uit elkaar. Zijn vader heeft een nieuwe vriendin, Valérie, en een dochtertje: Elise. Op school sluit Jacob uiteindelijk iets wat op vriendschap lijkt met die andere eenzaat op school: Alex. Met Zwart, de leraar Nederlands, kan hij het helemaal niet vinden. En dat is best jammer, want met Anna zou Jacob wel vrienden kunnen worden. Maar Anna is de dochter van Zwart.
Wie is de hoofdpersoon?
Jacob
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee, maar ik zou wel een combinatie van Alex en Jacob willen of zelfs kunnen zijn.
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
en in het verleden
Waar speelt het verhaal zich af?
in Gent, België, en in Zuid-Amerika
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
De voorkant, met een briefschrijvende hand, zegt veel, en tegelijk niks over het boek. Dat de cover daarom niet echt bij het boek past, is snel vergeten. Het is een erg sterk boek, dat je als lezer echt in de huid en in het hoofd van Jacob doet kruipen. Curé kan de twijfels en de agressie van Jacob echt op de lezer overbrengen, zodat die nog begrip heeft waarom Jacob doet wat hij doet. Echter zonder dat zijn “buien” overdadig in het boek aanwezig zijn. “Dansen met een ooievaar” is absoluut geen sensationeel verhaal.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
De hoofdstukken over Jacob staan in een een verschillend lettertype dan die waarin een briefschrijver aan Jacob schrijft. Daarin kom je meer te weten over de schrijver ervan, die in Zuid-Amerika woont, maar naar België kwam. Maar laat jou dat als iemand die in Nederland woont, niet tegenhouden om dit knappe boek te lezen. Misschien moet je zeker wel 12 zijn voor je het boek leest om alles mee te hebben. Heel erg sterk boek!
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen

Geef een antwoord