Karen Dierickx – De geesten van Ter Welle (1e recensie)

Drie eeuwenoude geesten die in het kasteel Hof ter Welle gewoond hebben doen hun verhaal. Catalina legt uit waarom ze in de zeventiende eeuw met haar tien maanden oude broer hun geboortedorp moest ontvluchten en hoe ze bescherming vonden op Hof ter Welle bij de familie Del Plano, een adellijk geslacht van Spaanse afkomst. Corneel vertelt op zijn beurt waarom hij als dertienjarige jongen wegliep van Hof ter Welle en zijn toevlucht zocht bij de Hollanders in Fort Liefkenshoek. Zo raakte hij betrokken bij de Slag bij Kallo, die slecht voor hem afliep. Ten slotte is er Johanna, de dochter van de heer van Ter Welle. Zij werd grootgebracht door Catalina en groeide op met Corneel. Nooit heeft ze begrepen waarom hij hen de rug toekeerde en de kant van de Hollanders koos. Nu, als geest, komt ze eindelijk te weten wat Catalina al die tijd voor haar heeft verzwegen.

Boekinformatie
Schrijver: Karen Dierickx
Titel: De geesten van Ter Welle
Uitgeverij: Van Halewyck
Jaartal: 2017
Bladzijden: 220
Genre: geschiedenis
Leeftijd: 12+
knop meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, interessant, realistisch, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Er staan geen illustraties in het boek
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
nvt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Goed verteld verhaal over drie geesten (zoals De Kasteelgeesten, uit het voormalige BRTkinderprogramma) die lang geleden op kasteel Hof ter Welle – in Beveren – leefden. Elk afzonderlijk leert de lezer hen eerst als geest een beetje kennen. Ze duiken in het heden op, omdat ze hun naam hoorden noemen. Catalina, oftwel Lyneke, is als eerste aan de beurt. Zij vertelt hoe ze met haar kleine broertje gevlucht is omdat haar moeder beschuldigd werd van hekserij. Dat ze nooit ter dood is gebracht, komt ze pas later te weten. Maar dan heeft ze al erg veel spijt van haar overhaaste vlucht…

Corneel, of Nelis, was een baby van bijna een jaar toen hij samen met Lyneke op de vlucht sloeg. Hij zal zich aansluiten bij de geuzen, en tegen de Spanjaarden vechten. Dat loopt niet zoals gehoopt… Summier krijgt de lezer de “beeldenstorm” mee.

En tenslotte is er Johanna, voor wie Corneel Hof ter Welle had verlaten. Zij vertelt over hoeveel spijt ze ervan heeft dat ze Corneel niet wat liever gezien heeft. Maar ze beseft tegelijk dat ze alleen maar met zichzelf bezig is geweest. De lezer krijgt via haar een inkijk in het leven van rijke kasteelvrouwen uit de 17e eeuw.
Wie is de hoofdpersoon?
Lyneke of Catalina, Nelis of Corneel, en Johanna
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
De moeder van Lyneke. Misschien liep het dan anders?
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
In het verleden (vroeger)
Waar speelt het verhaal zich af?
in Beveren, het Waasland in België.
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Voor wie meer wil weten over geschiedenis en monumenten is dit een goed boek.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Goed verhaal, maar ik blijf toch achter met het gevoel dat Karen Dierickx mij met haar boek vooral iets wilde leren over de streek waar dit kasteel zich bevond, en nog steeds bevind. Je kunt het bezoeken. (Dat wil ik wel). Hierdoor is haar boek een mix met wat Thea Beckman vroeger heeft gedaan, en wat Noëlla Elpers met Malou van de mussen” ook al deed. (Het Rockoxhuis – ook een bestaand museum – in de Keizerstraat in Antwerpen – waar ook Johanna en Christina hun vader soms ontmoeten. Of dit in het Rockoxhuis is, kon en kan ik helaas niet helemaal goed opmaken)

Ik had wel een meer “geestig” verhaal willen lezen ook. Nu lijkt het erop dat “De Geesten van Ter Welle” een zeer goed gedocumenteerd, weliswaar, reclamepamfletje is voor Hof Ter Welle. De personages blijven wat mij betreft ook wat op de achtergrond, en komen, ook al zijn het dan geesten, niet helemaal goed tot leven.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen

Geef een antwoord