Niki Padidar – Dokter Corrie geeft antwoord (1e recensie)

Dokter Corrie geeft antwoord, eerlijk en onverbloemd, op vragen zoals kinderen ze stellen. Hoe moet je eigenlijk zoenen? Wat is een voorspel? Hoe start je seks? Ook onderwerpen als hormonen, lichamelijke veranderingen in de puberteit, homoseksualiteit, verkering en liefdesverdriet komen aan bod. Onderwerpen waar alle jonge kinderen gezond nieuwsgierig naar zijn.

Boekinformatie
Schrijver: Niki Padidar
Titel: Dokter Corrie geeft antwoord
Uitgeverij: De Harmonie
Jaartal: 2017
Bladzijden: 224
Genre: informatief
Leeftijd: 10+
knop meer info over boek

Het verhaal in het kort

Beste kijkers… eh, lezers, welkom in het Dokter Corrie-boek. Dit boek is voor jongeren, maar deze inleiding is voor ouderen. Omdat zij altijd overal inleidingen voor willen hebben. Ik ben dus Dokter Corrie en ik licht jeugdige personen voor over seksualiteit en puberteit en alles wat met die twee teiten te maken heeft. Ooit was ik op tv, in het SchoolTV-weekjournaal. Ik werd toen, al zeg ik het zelf, rázend populair bij de jongsters en bij andere mensen met goede smaak en gevoel voor humor. Ook werd ik populair bij een aantal boze volwassenen dat het maar niks vond dat ik in het digitale bijzijn van kinderen woorden als piemel en vagina in de mond nam en wilde dat ik mijn voorlichting in zou slikken. Zij richtten actiegroepen op, er werden kamervragen gesteld en lang verhaal kort… ik heb een eigen tv-show en nu ook een eigen boek gekregen. Ik wil al mijn fans en haters bedanken. Zonder hun passie was dit niet zo snel gelukt.
Dit opwindende boek staat vol met buitengewoon originele, seksuele, puberale en soms misselijkmakende informatie. En geeft antwoord op de vragen die ik van jongeren krijg. En als ik een vraag krijg, geef ik gewoon antwoord. Daar doe ik niet moeilijk over. Soms gebruik ik daarbij woorden als haargroei en zaadlozing. En de woorden hij en zij gebruik ik ook vaak. Door elkaar heen. U kunt ze waar u wilt met elkaar omwisselen (onder andere het hoofdstuk Ongesteld zal daar denk ik een extra lading door krijgen). O nee, dit boek is niet voor u. Geef het nu maar weer terug aan de doelgroep. Alleen de Bijlage voor Ouders mag u lezen. Tenzij u niet de ouder bent, maar gewoon iemand die nu in een boekwinkel dit boek heeft opengeslagen en niet snapt waarom hij nog steeds aan het doorlezen is. Ik zou u dan wel willen vragen van de uitvouwpiemel af te blijven. (blz. 2)

De inleiding maakt al snel duidelijk dat dit boek geschreven is voor jongeren. In verschillende hoofdstukken vertelt dokter Corrie over puberteit en seksualiteit. Ze doet dat met veel humor. In elk hoofdstuk komt ook een puberpanel aan het woord over dat onderwerp.

Sommige mensen worden verliefd op uiterlijk, andere op karakter en weer andere op gedrag of uitstraling. Het is niet echt logisch. Het is een gevoel. Het is niet goed uit te leggen waarom je op sommige mensen wel en op andere mensen niet verliefd wordt. Verliefdheid is iets wat je overkomt. Het gevoel ontstaat uit zichzelf en je kunt daar niet zoveel aan doen. Je kunt verliefdheid niet dwingen. Of aan- en uitzetten. Je kunt er dus niet voor zorgen dat iemand verliefd op jou wordt. En je kunt ook niet zelf kiezen op wie je verliefd wordt. Soms vind je iemand mooi, leuk, lief, grappig en slim, maar ben je toch niet verliefd. Alles is dan leuk aan hem of haar, maar het verliefde gevoel is er niet. Dus als iemand niet verliefd is op jou, dan heeft dat niks te maken met jou en of jij leuk genoeg bent. Verliefd is er gewoon soms wel en soms niet tussen twee mensen.
Ben je verdrietig omdat jij verliefd bent op iemand en die iemand niet op jou? Of omdat iemand eerst verliefd op jou was en nu niet meer? Dat kan een heel naar gevoel zijn. Ga dan naar het hoofdstuk Liefdesverdriet en lees wat je het beste kunt doen. Sterkte. (blz. 14)

Dokter Corrie heeft het over de leuke kanten en minder leuke kanten van de puberteit. Zo zegt ze het volgende over je schamen:

Je schamen kan heel vervelend zijn. Je kunt er onzeker van worden. Of je minder vrij voelen. Maar schaamte kan je soms ook een beetje helpen. Of je het nou eens bent met wat te bloot is en wat niet, we hebben nou eenmaal met zijn allen soms rare, soms willekeurige en soms handige en fijne afspraken gemaakt over wat wel en niet te bloot is. En deze afspraken kunnen je helpen. Zo hebben we de afspraak dat je niet naakt in de klas gaat zitten en dat jouw leraar niet naakt voor de klas staat les te geven. Dat een presentator niet naakt het nieuws voorelest. Dat een politieagent niet naakt bekeuringen loopt uit te delen. En dat de bakker niet naakt jouw brood staat te bakken.
Niemand controleert of alle leraren wel hun kleren aanhebben, maar een leraar zal niet zo snel in z’n nakie lesgeven, omdat hij of zij zich dan zou schamen. Jij gaat niet naakt naar school, omdat je je dan zou schamen. Door schaamte heb je dus ook grenzen. En weet je soms beter wat wel en niet kan. Anders dan bij dieren hebben wij dus ook als enige diersoort afspraken met elkaar over wanneer we wel en niet bloot kunnen zijn. (blz. 93)

Mening over het boek

Recensie van Mathilde (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk, dit is een van de boeken die centraal staat bij Boekids 2018
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, realistisch
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Ja, er staan foto’s en tekeningen in het boek. Achterin het boek staat een lange lijst met bronvermeldingen
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties zorgen ervoor dat het boek grappig is en laat ook zien hoe ons lichaam er uit ziet
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Het is geen verhaal, maar het boek gaat over puberteit, seks, seksualiteit en relaties
Wie is de hoofdpersoon?
Er is geen hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
dit is een informatief boek
Waar speelt het verhaal zich af?
n.v.t.
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een grappig en informatief boek over seks en seksualiteit. Dokter Corrie vertelt over de leuke en minder leuke kanten van de puberteit en laat ook zien dat iedereen last heeft van dezelfde onzekerheden. Ook de mensen waarvan jij denkt dat ze perfect zijn…
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen