boekomslag Michael Reefs - De toren van Enigma (De Bieb-bende 7)

Het jaarlijkse zomerkamp in het Wilde Bos markeert het begin van een nieuwe reeks onverklaarbare gebeurtenissen voor de Bieb-bende. Wat een leuk uitje had moeten worden, eindigt in een ware tragedie. Vier kwaadaardige elementwezens hebben zich verenigd om het gevaarlijkste schepsel op aarde te laten ontwaken. De kinderen zijn radeloos. En net als ze denken dat de situatie niet erger kan worden, nemen de Kwade Machten bezit van Melanies lichaam. Wanneer het clubje weer voet op Tyriana zet, komen ze eindelijk achter het ware verleden van George Hill. Er volgt een hachelijke en uitdagende zoektocht in de Toren van Enigma, waar de kinderen de oorsprong van de legende blootleggen. Er is alleen één probleem: wie hier naar binnen gaat, komt er nooit meer uit…

kno meer info over boek

Over het verhaal

Iedereen praatte en schreeuwde door elkaar, terwijl de bus langzaam Zuidbaai verliet. De grote bossen in het zuidoosten kwamen steeds dichterbij en dat betekende ook dat Kamp Duizendhout nog maar een half uurtje rijden was. Het kamp lag in het Sleutelwoud, het middelste van vijf bossen. Het bos waar de Bieb-bende in april een geheim portaal ontdekte.
Luca was het afgelopen kwartier alleen maar aan het kletsen, over wat ze allemaal dacht te gaan beleven op kamp. Melanie kwam er nauwelijks tussen, hoe graag ze ook iets wilde vertellen. Roy en Tim luisterden samen naar de muziek op Roys iPod, Sander was op driekwart van zijn nieuwe boek en Valerie werkte haar dagboek bij, dat ze op haar telefoon bewaarde. Ook de andere kinderen in de bus waren druk bezig. Er werden keihard liedjes gezongen, met propjes naar elkaar gegooid en meester Levender kreeg stylingtips.
Er zat dus voor Melanie niets anders op dan te luisteren naar wat Luca zei, terwijl ze af en toe knikte en glimlachte. Dat ging haar steeds moeilijker af, want de stemmen in haar hoofd schreeuwden alsmaar harder om aandacht. Die hielden haar op de hoogte van alles wat er in de heuvel gebeurde. En het klonk niet goed. (blz. 15)

De Bieb-bende gaat op schoolkamp. Een weeklang zullen ze in een zelfgemaakte hut wonen in het bos. Overdag hebben ze speurtochten en andere opdrachten. Een van de excursies deze week gaat naar een klimbos. Roy ziet dat Melanie hier in de problemen is gekomen, ze hangt aan een tak te bungelen. Roy roept naar beneden en er wordt een dikke mat opgehaald. Ondertussen probeert hij zo snel mogelijk bij Melanie te komen.

Roy verliet het plateau. Een stukje verderop, vlak naast het gebladerte van een boom, zag hij het begin van een metalen glijbaan, die half in de bladeren verborgen lag. Hij schoof zijn benen in de opening en gleed omlaag. De wind suisde om zijn oren, terwijl het steeds donkerder werd. Er leek geen einde aan de rit te komen en hij scheurde door verschillende bochten. Hij werd duizelig en probeerde vaart te minderen. Van boven leek de glijbaan niet zo lang. Hoogstens een paar meter. Waarom was hij nog niet beneden?
Roy begon in paniek te raken. Hij had het akelige vermoeden dat hier meer aan de hand was.
Het werd koud in de metalen buis. Roy gleed steeds stroever. Het werd zelfs zo erg dat hij stil bleef hangen en schurend verder moest. Dat lukte maar een meter, toen botste hij tegen een onzichtbare muur. Hij klopte tegen de wanden van de glijbaan, terwijl hij schreeuwde: ‘Help!’ Ook achter hem was er een muur verschenen. Terug naar boven kruipen kon hij dus vergeten.
‘Je kunt niet vluchten,’ zei een sissende stem. ‘Jullie kunnen nergens meer naartoe. Is dit niet het moment waar jullie op hebben gewacht?’
Het was een stem die Roy niet meteen kon plaatsen. Het was in ieder geval niet George, die had een lagere stem. Hij wist niet eens of het wel een man was.
‘Wat wil je van me?’ vroeg Roy, terwijl hij wanhopig verder probeerde te glijden. Het idee dat hij gevangen zat in een glijbaan maakte hem allesbehalve vrolijk.
‘We weten dat jullie niet zullen stoppen tot jullie alle Hemelrijders hebben bevrijd. Dat is geen enkel probleem. Het probleem is dat jullie meer tweeg brengen dan jullie beseffen.’
‘Wie ben je? Laat jezelf zien.’
Roy had het ijskoud. Het metaal van de glijbaan leek net ijs geworden, waardoor hij zijn handen nergens op kon laten rusten. Hij trok zijn knieën op en sloot zijn armen eromheen.
‘Je weet wie ik ben. We hebben elkaar al vaker ontmoet.’ De stem klonk heel onnatuurlijk, totaal niet menselijk. Het gesis was nog het ergste, want het leek net op een slang die langzaam Roys hoofd binnendronk.
‘Kristallion dus,’ zei Roy. ‘Waarom hou je me hier vast?’
‘We zijn hier met een waarschuwing. Laat de heuvel met rust. Ga er niet meer naartoe. Zorg dat de Goede Machten niet ontwaken.’ (blz. 53)

Wat gaat de Bieb-bende met deze waarschuwing doen? Zal het Melanie lukken om veilig uit de boom te komen? Hoe zal de rest van het kamp verlopen? Zal het de Bieb-bende lukken om de Hemelrijder van deze maand te bevrijden?


Luister naar het begin van dit boek…

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de schrijver om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, geheimzinnig, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De kleine zwart-wit illustraties aan het begin van een hoofdstuk zijn van LukeSure. De illustraties bij de QR-codes zijn van Robin Jacobi, de illustraties bij de drie aanwijzingen zijn van Betty Reefs
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
Op de tekening hieronder van LukeSure kun je de kinderen uit de Bieb-bende zien, met (als ik het goed heb) van links naar rechts Luca, Valerie, Melanie, Roy, Sander en Tim.

illustratie uit Michael Reefs - De toren van Enigma

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersonen zijn de kinderen van de Bieb-bende, Luca, Melanie, Roy, Tim, Sander en Valerie
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil Malifec wel ontmoeten, want dat lijkt me een fascinerende man
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in de omgeving van Stormbaai, waar de kinderen wonen, en in het land Tyrania
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is het zevende boek uit een spannende serie. Dit boek is minder spannend dan de vorige boeken. Dit boek is een tussenboek waarin je antwoord krijgt op allerlei vragen die je door het lezen van de eerste zes boeken hebt gekregen. Ik ben heel benieuwd hoe het verhaal verder zal gaan. 
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Er komen nog 5 boeken na dit boek
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen