Sanne Rooseboom – Jippie! (2e recensie)

boekomslag Sanne Rooseboom - Jippie!: een humeurig sprookje

Prinses Super is ontzettend humeurig. En dat terwijl ze in Jippie woont, een land waar iedereen altijd vrolijk is. De inwoners van Jippie maken de hele dag grapjes, zingen liedjes en huppelen rond. Super wordt er alleen maar humeuriger van! Nu moet ze op zoek naar een jongen om later als ze groot is mee te trouwen. Maar de jongens in Jippie zijn veel te vrolijk. Ze gaat daarom op avontuur in buurland Grom, waar ieder een juist verschrikkelijk chagrijnig is. Lukt het Super om iemand te vinden die af en toe humeurig is en af en toe vrolijk?

kno meer info over boek

Over het verhaal

Op een koude dag, in een toch al koude lentemaand, werd prinses Super wakker met een rothumeur. Ze wilde het liefst iemand schoppen, gewoon een kleine oplawaai geven met haar koninklijke voet. Een moment geleden droomde ze nog van een warm bad en koekjes. Nu rilde ze onder haar dekbed. Aan haar voeteneind stond lakei Rolf, die met een grote glimlach naar haar staarde. ‘Goedemorrrgen! Tijd om de dag te beginnen, prinses! Heb je weer zin in een heerlijke ochtend?’ Rolf deed de luiken open waardoor de kille buitenlucht direct de koninklijke kamer binnen waaide.
‘Nee,’ zei Super met een diepe zucht terwijl ze haar voeten in twee vreselijk roze slofjes liet glijden. ‘Nee, nee, nee. Het is zo vreselijk koud nu ik wakker ben.’
De lakei lachte alsof Super iets heel grappigs had gezegd. ‘Kou is toch fantastisch, prinses. Die rrrillingen die je voelt tot in je botten, daardoor weet je dat je leeft!’ Hij hield een felgele jurk voor haar gezicht.
‘Ga weg,’ zei Super en ze dacht weer aan schoppen.
‘Kijk wat een prrrachtige jurk,’ zei Rolf alsof ze niks had gezegd. ‘Hij staat zooo mooi bij je vlechten!’ Super had twee lange, blonde vlechten. Verder had ze bruine ogen en een kleine neus die opkrulde wanneer ze lachte. Maar dat deed ze ‘s ochtends nooit, want ‘s ochtends was alles stom. Dus nu was het gewoon een neus. ‘Hmpff,’ zei ze en ze rolde met haar ogen. Dat kon ze erg goed, ze rolde dagelijks minstens vijftien keer met haar ogen. Ze keek dan omhoog, sloot haar oogleden en zuchtte diep. (blz. 5)

Prinses Super heeft soms een ochtendhumeur, maar niemand begrijpt haar. Iedereen in het land Jippie heeft altijd goede zin. Morgen is het een speciale dag, Ridderdag, en daarom is iedereen nog vrolijker dan anders. De ouders van prinses Super hebben vrienden uitgenodigd en die hebben hun zoon ook meegenomen. JORIS!! (lees in het boek waarom hij zo heet) en Super kennen elkaar al hun hele leven en kunnen het goed met elkaar vinden. Maar nu heeft JORIS!! een vraag voor Super…

‘Super, Super! Ik moet je wat vragen!’
Super werd wakker van een paar harde bonken op de deur van haar kamer. O ja, dacht ze, graaf JORIS!!. Ze kwam uit bed en opende de grote, houten deur. Hij rende meteen naar binnen. ‘Zeg het maar,’ zei Super gapend.
Hij ging op het bed zitten en keek haar aan. Nu waren niet alleen zijn wangen vuurrood, maar ook zijn voorhoofd en zijn neus. ‘Super,’ zei hij. ‘Lief Supertje, wil je met me trouwen?’
‘Wat?’ Super deinsde terug, stootte met haar rug tegen de deur en plofte op de grond. ‘Trouwen?’
‘Ja, niet nu hoor,’ zei JORIS!! snel. ‘Als we oud genoeg zijn. Gewoon, zoals het hoort.’
In Jippie was het de gewoonte dat je vroeg besloot met wie je ging trouwen, dan hoefde je je daar later geen zorgen meer over te maken. Zo kon je als tienjarige alvast een leuke jongen uitkiezen en daarna nog een jaar of tien lekker buitenspelen zonder je zorgen te maken over de toekomst. Bovendien betekende het dat iedereen in Jippie een groot verlovingsfeest kon vieren járen voordat ze ook nog eens een enorm trouwfeest konden vieren. Super vond dat op zich prima, maar nu zat ze op de koude tegelvloer van haar kamer en schudde zachtjes haar hoofd. Waarom had ze dit niet zien aankomen? Natuurlijk wilde JORIS!! trouwen. Hij een graaf, zij een prinses, hun ouders waren vrienden; het was zo logisch. Ze keek hem aan. Zijn grote, blauwe ogen straalden.
‘Leuk toch?’ zei hij. ‘Elke dag samen, voor altijd.’
‘Mag ik er, ehm, even over nadenken?’ zei Super. ‘Ik ben pas net wakker.’
JORIS!! sprong van het bed af. ‘Toppie. We kunnen het er vanavond bij het eten over hebben. Wanneer en waar enzo. En de kleur van je trouwjurk. Ik stem voor geel.’ (blz. 14)

Super vindt JORIS!! een aardige jongen, maar ze moet er niet aan denken om later te trouwen met iemand die altijd vrolijk is. Er zal toch wel iemand anders bestaan die ook wel eens een beetje chagerijnig is? Haar moeder stuurt haar daarom op reis naar het buurland, Grom. Mensen uit Jippie hebben geen contact met de mensen uit Grom, want die zijn altijd boos. Lakei Rolf gaat met prinses Super mee op reis. Na twee dagen komen ze bij de grens. Er staat een grote muur, maar er is gelukkig een poort waar ze doorheen kunnen. Ze bonzen op de deur en na een tijdje wordt de poort opengedaan.

Super kneep haar ogen even dicht terwijl ze door de donkere poort ging. Toen ze ze weer opendeed was het eerste wat haar opviel dat Grom er precies zo uitzag als Jippie: een veld met wat lentebloemen en in de verte een bos.
‘Goh,’ zei Super teleurgesteld. ‘Misschien zijn de landen helemaal niet zo verschillend.’
Ze keek naar links en zag ver weg een kerktoren. Ze keek naar rechts en zag een kleine, boze meneer in een zwart soldatenuniform. ‘Ja?’ zei hij met schorre stem. ‘Wat moeten jullie nou weer?’
‘O!’ zei Super. ‘Eh, goeiemorgen, wij eh, we willen naar de koning en koningin van Grom alstublieft.’ Haar Eerste Echte Inwoner van Grom! Super bekeek hem eens goed. Hij was kaal, op een heel klein beetje haar boven zijn oren na. Zijn wenkbrauwen vormden een grote, zwarte frons en zijn kaken klemden op elkaar. Verder zag hij er niet anders uit dan de mensen uit Jippie, en hij had hele normale tanden. (blz. 46)

Toch is deze man heel anders dan iedereen die Super ooit heeft ontmoet. Hij is chagerijnig en ziet helemaal nergens iets vrolijks in. Zal het Super lukken om in Grom een leuke jongen te vinden om later mee te trouwen? Zal Super weer teruggaan naar Jippie of zal ze in Grom blijven?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, grappig, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De zwart-wit illustraties zijn van Annet Schaap
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties laten zien wat prinses Super doet en meemaakt

illustratie uit Sanne Rooseboom - Jippie!: een humeurig sprookje

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is prinses Super
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil wel op bezoek bij prinses Super en het paleis zien
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Weet ik niet
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich eerst af in Jippie en daarna in Grom, terwijl prinses Super op zoek gaat naar een leuke jongen om mee te trouwen
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een grappig verhaal over twee heel verschillende landen. In het ene land is iedereen altijd vrolijk en in het andere land is iedereen altijd chagerijnig
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Er is een tweede boek over prinses Super
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen