Donderdag 31 mei mocht ik Hayley Barker interviewen in De nieuwe regentes in Den Haag. Ze is een paar dagen in Nederland voor het Boekids Festival. Haar debuut Showstopper kwam in februari uit in een Nederlandse vertaling.

Hoshiko is de sterattractie van het gevaarlijkste circus van Engeland, waar kinderen van immigranten moeten optreden met gevaar voor eigen leven. De heersende, autochtone elite is dol op de show. Hoe gruwelijker, hoe beter. Wanneer Ben, zoon van een machtig minister, voor het eerst de show bezoekt, wordt hij op slag verliefd op Hoshiko. Maar terwijl zij adembenemende kunsten op het hoge koord vertoont, wachten onder haar hongerige leeuwen. Kan Ben haar helpen ontsnappen uit deze gevangenis? En heeft hij de moed het systeem aan te klagen dat zijn moeder als minister in stand houdt?

 

interview Hayley Barker

 

Waarom heb je dit boek geschreven?

Ik wilde iets spannends schrijven, iets wat jongeren willen lezen. Een verhaal met vaart. Ik wilde ook schrijven over een circus, omdat ik circus in boeken magisch vind.

De aanleiding voor dit boek was dat ik bezorgd ben over het toenemende geweld in Engeland tegen immigranten. Dat maakt me bang en ik heb het gevoel dat we terug in de tijd gaan. Ik wilde laten zien tot wat dit toenemende geweld zou kunnen leiden.

 

Dit is het eerste deel van een serie van twee boeken. Wanneer komt het vervolg uit?

Ik ben net klaar met het tweede boek. Ik kreeg vanmorgen een mail van mijn uitgever met de laatste versie en als het goed is gaat het morgen naar de drukker. Het boek komt in augustus uit. Waarschijnlijk zal de vertaling dit najaar  uitkomen. Het schrijven van dit tweede boek was iets makkelijker omdat ik kon overleggen met mensen van de uitgeverij.

Het Circus heeft twee kanten. Aan de ene kant is het een magische plek waar je graag wilt zijn, maar aan de andere kant is het een plek waar mensen slecht behandeld worden en waar je dus helemaal niet wilt zijn. In het eerste boek ging het over hoe Ben dacht over het Circus. In het tweede boek lezen we hoe Hoshiko over het Circus denkt. Wat haar tegenstaat maar ook wat haar aantrekt in het Circus.

 

Lees je recensies over je boeken?

Ja, ik lees ze allemaal. Maar de recensies op Goodreads kan ik niet bijhouden, dat zijn er te veel. Ik vind recensies nuttig. Negatieve recensies zijn minder leuk om te lezen, maar ik probeer het me niet aan te trekken. Je kunt het niet iedereen naar de zin maken.

 

Welk personage uit je boek zou je in het echt willen ontmoeten?

Greta, want ik vind haar geweldig. Ze is nog zo jong, maar ze is sterker dan je denkt.

 

interview Hayley Barker

 

Hou je van lezen?

Ik heb lezen altijd leuk gevonden en een boek is mijn favoriete ding. Ik heb Engelse literatuur gestudeerd en 18 jaar Engelse les gegeven. Ik heb meer van literatuur en boeken geleerd dan van wat dan ook. Boeken hebben mij gemaakt.

Als kind las ik alles, maar mijn favoriete schrijver was Enid Blyton. Ze schreef ook verhalen waarin het circus voorkwam. Misschien heeft mij dat beïnvloed voor mijn eigen boek.

Tegenwoordig lees ik veel YA-boeken. Ik vind het leuk om boeken te lezen van de schrijvers die ik ontmoet. Daarnaast wil ik op de hoogte blijven van wat jongeren lezen. Ik schrijf tenslotte zelf voor YA’s.

 

Heb je leestips?

Het verhaal van de dienstmaagd van Margaret Atwood heeft de meeste indruk op me gemaakt. Ik las het toen ik ongeveer 18 jaar was. Het geeft een somber toekomstbeeld. Ik vind dat ze goede boeken schrijft.

YA-boeken: ik las pas Spark van Alice Broadway, het vervolg op Inkt.

Leora is reeling: questioning everything she has ever known about her family and herself. As half-Marked and half-Blank, can she ever wholly belong in either fractured community? Mayor Longsight wants to use her as a weapon: to infiltrate Featherstone, home of the Blanks, and deliver them to him for obliteration. Leora longs for answers about her mysterious birth mother, and Featherstone may reveal them. But will she find solace and safety there or a viper’s nest of suspicion and secrets?

Roman: The power van Naomi Alderman. Dit is een dystopie, een toekomstverhaal waarin vrouwen de mogelijkheid hebben om mensen te electrocuteren.

In “De macht’ van Naomi Alderman ontdekken vrouwen overal ter wereld dat zij de kracht bezitten. Met de minste vingerbeweging kunnen ze folterende pijnen veroorzaken, en zelfs doden. Ineens beseft iedere man op aarde dat hij de macht niet meer in handen heeft. De Dag van de Meisjes is aangebroken – maar waar houdt het op?

 

interview Hayley Barker

 

Schrijf je elke dag?

Ik schrijf elke dag, behalve als ik bijvoorbeeld op schoolbezoek ben. In het weekend schrijf ik niet, want dan breng ik tijd door met mijn familie. Ik heb twee jonge kinderen en ik schrijf op de momenten dat zij naar school zijn.

Ik heb een eigen kamer in huis, waar al mijn boeken staan en dergelijke. Ondanks dat ik een goede bureaustoel heb kreeg ik last van mijn rug. Tegenwoordig zit ik daarom liever met een stapel kussens op bed te schrijven.

 

Wat voor soort schrijver ben je? 

Ik ben geen planner, maar ik begin gewoon te schrijven. Als de eerste versie klaar ga ik het verhaal verbeteren. Bij dit boek zijn er zeker 6 versies geweest voordat het naar de drukker ging. Ik denk dat ik zes maanden bezig ben geweest met de eerste versie en daarna nog 6 maanden voor het verbeteren van het verhaal.

 

Ben je al bezig met een nieuw boek? 

Ik ben nu met uitgeverijen in gesprek over een nieuw boek. Het wordt een YA-boek, maar een heel ander verhaal dan de twee boeken van Showstopper. Ik vind het heerlijk om voor jongeren te schrijven. Op die leeftijd verandert er zoveel in je leven. Een spannende en leuke leeftijd.

 

interview Hayley Barker

 

 

Boeken

Overzicht met alle boeken van Hayley Barker op Ikvindlezenleuk

 

 

Met dank aan Stichting Boekids voor het regelen van dit interview. De foto’s zijn gemaakt door Zoe Reddy van Stichting Boekids en ik mag de foto’s gebruiken voor bij dit interview

 

 

Geef een antwoord