Benjamin Alire Sáenz – De onverklaarbare logica van mijn leven

Het is de eerste dag van Sals laatste jaar op de middelbare school en alles staat op het punt te veranderen. Salvador dacht dat hij wist waar hij hoorde in de wereld. Maar als hij geconfronteerd wordt met zijn veranderende gedrag, begint hij meer en meer na te denken over zijn verleden, heden en toekomst. Sal is als Amerikaans adoptiekind opgegroeid bij een Mexicaanse homoseksuele vader. Is hij dan Amerikaans-Mexicaans, of Mexicaans-Amerikaans? En welk gedrag heeft hij van zijn liefdevolle vader geleerd, en welke karaktereigenschappen komen van zijn biologische ouders? Of is Sal gewoon zichzelf? Samen met zijn vrienden en zijn vader zoekt hij uit wie hij is en waar hij hoort, maar ontdekt hij vooral hoe belangrijk het is om te kunnen zijn wie je écht bent.

Boekinformatie
Schrijver: Benjamin Alire Saénz
Titel: De onverklaarbare logica van mijn leven
Uitgeverij: Blossom Books
Jaartal: 2018
Bladzijden: 384
Vertaler: Aimée Warmerdam
Genre: sociaal/politiek verhaal
Leeftijd: 15+

Lees dit boek
De leukste plek om een boek te kopen is de (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via een linkje hieronder en ondersteun deze website. Of leen het boek bij de bibliotheek in Nederland of in België
- koop dit boek bij bol.com
- leen het e-boek bij de bibliotheek (NL)
ikvindlezenleuk knop andere recensies lezen

Mening over het boek

Recensie van Katrien
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
interessant, lang, mooi, ontroerend, saai, vervelend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Er staan geen illustraties in het boek
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
nvt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Het laatste jaar op de middelbare school is aangebroken voor Salvador. Het wordt een jaar vol veranderingen. Hij woont bij zijn vader, die hem heeft geadopteerd. Zijn echte vader kent hij niet. Maar doorheen het verhaal gaat Salvador steeds vaker twijfelen over zichzelf. Wie is hij, en waar komt hij vandaan?
Wie is de hoofdpersoon?
Salvador en Samantha, zijn beste vriendin. En misschien is zijn oma, Mima, ook wel een hoofdpersoon.
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee. Omdat Salvador een beetje last heeft van het Tiny-complex: hij doet wat hij doet, positieve en negatieve dingen (die hij daarvoor nooit zou doen), maar krijgt daarover nooit tegenkanting: vooral niet wat de negatieve kanten betreft. We zien als lezer alleen hoe Salvador met de dingen omgaat. Hij praat wel met zijn vader, maar het is mij allemaal wat te perfect, wat niet wil zeggen dat het boek geen mooie boodschappen in zich draagt.
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Amerika, tegen Mexico aan
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Voor wie houdt van veel dialogen tussen de personages in soms een wat klef boek, is dit erg mooi. Alleen: er zit een beetje te veel drama in het boek.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
De vele dialogen en de sms’jes die Sam(antha) en Salvador naar elkaar sturen, worden volledig uitgeschreven, en er wordt zelfs altijd uitgelegd waarom gebeurt wat gebeurt. Dat is vaak ergerlijk, en toch vond ik het een mooi boek.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen

Tip

Op zoek naar meer informatie over de schrijver, illustrator en/of vertaler? Veel van deze boekenmakers hebben een eigen website. Je kunt ook informatie vinden op de website van de uitgeverijen of op de websites van Jeugdbibliotheek, Jeugdliteratuur, Leesfeest

Geef een reactie