boekomslag Janneke Schotveld - Superjuffie

Juf Josje lijkt een heel gewone juf, maar er is iets bijzonders met haar aan de hand. Als er een dier in nood is, verandert ze in Superjuffie. Zodra ze een hap van haar krijtje neemt, krijgt ze superkrachten en schiet ze als een groene tornado door de lucht om het dier te redden. Juf Josje probeert haar gave te verbergen voor de kinderen op haar nieuwe school, maar dat lukt niet lang. Gelukkig beloven ze niets te vertellen tegen de strenge directeur. Want het kan natuurlijk niet, een juf die halverwege een dictee zomaar wegvliegt. Samen verzinnen ze steeds allerlei uitvluchten als juf Josje weer eens te laat op school komt met takjes in haar haar of een eendje in haar jaszak. Ondertussen gebeuren er heel vreemde dingen in de stadsdierentuin. Lukt het Superjuffie en de kinderen om de dierentuin van de ondergang te redden?

knop meer info over boek

Over het verhaal

Juf Josje krijgt een stevige hand van haar nieuwe directeur. ‘Welkom op de Inktvis,’ zegt hij plechtig.
‘Bedankt, meneer eh…’
‘Snor,’ helpt de directeur haar. Het klinkt een beetje kortaf. Hij heeft gelijk, hoe kan ze nou zijn naam meteen vergeten? Niet alleen heet hij Snor, hij hééft ook een snor. Het is zo’n ouderwetse snor die je alleen soms in films ziet, of op plaatjes in boeken. Breed boven de lip, uitlopend in een dunne lichte krul op de wangen. Juf Josje bedenkt altijd op wat voor dier mensen lijken. Soms is het moeilijk te zien, maar bij deze man is het overduidelijk. Hij is een walrus, een norse walrus.
‘Bedankt, meneer Wal… eh… Snor,’ zegt juf Josje.
‘Als ik je een advies mag geven,’ zegt meneer Snor, zonder af te wachten of het mag, ‘hou ze vooral kort, vooral in het begin. Jij bent de baas.’
‘Ja, meneer Snor,’ zegt juf Josje.
‘Na mij natuurlijk,’ zegt hij erachteraan. En hij lacht hard om zijn eigen grap. Juf Josje loopt gauw door naar groep vijf. Ze is een beetje zenuwachtig als ze haar nieuwe klas binnen komt. Ze heeft haar hoogste hakken aangedaan, om in elk geval een beetje groter te lijken dan ze is.
Dit is haar derde baan in een halfjaar tijd. Als het hier niet lukt, lukt het nergens. Het móét lukken, anders kan ze haar nieuwe huisje niet betalen. Het is een fijn huisje. Klein, maar met een tuin. En dat is heel bijzonder in de grote stad.
Juf Josje zet haar tas bij haar bureau en probeert meteen het bord uit. Gelukkig is het nog een ouderwets schoolbord, waar je met krijtjes op moet schrijven.
Het krijtje schrijft lekker. Ze ruikt er even aan en wil er bijna een hapje van nemen. Geschrokken van zichzelf legt ze het krijtje weg. Geen gekke dingen doen hier, deze keer moet het lukken. (blz. 6)

Juf Josje woont sinds kort in een klein huisje aan de rand van het stadspark. Ze heeft het huis na het overlijden van haar oudoom gekregen. Het is een heerlijke plek om te wonen. Juf Josje is zenuwachtig om op een nieuwe school te beginnen. Ze is bang dat mensen achter haar geheim komen. Dan zal ze vast weer haar baan verliezen.

Wie nu naar boven kijkt, zou zijn ogen niet geloven. Daar vliegt een jonge vrouw. Ze draagt hoge hakken, een knalgroene cap en een strak pak met de letters SJ erop. Superjuffie!
Nog een geluk dat de mensen in de stad meestal te druk zijn om rustig naar boven te kijken. Het zou bovendien levensgevaarlijk zijn, ze zouden zomaar onder een tram kunnen lopen. En dan kunnen ze niet meer navertellen of ze heus en echt een groene vrouw hebben zien vliegen. Of, als ze het zouden kunnen navertellen, zou niemand hen geloven. ‘Het komt door de dreun van lijn 25,’ zouden ze zeggen. ‘Daar is-ie een beetje kierewiet van geworden.’
Toch neemt Superjuffie geen risico, ze houdt flink hoogte, tot ze vlak boven de plaats is waar de cavia moet zitten.
‘Waar zit je?’ vraagt ze, terwijl ze op één plek rondcirkelt.
‘Hier.’
‘Je moet iets duidelijker zijn. Ik heb haast en ik wil niet dat iemand me ziet.’
‘Ik ook niet.’
Superjuffie luistert gespannen. Cavia’s kunnen schuw zijn en deze is duidelijk erg geschrokken. De vorige keer had ze ontdekt dat ze met haar ogen in kan zoomen. Zou dat nog een keer lukken? Ze tuurt naar het bankje in het park, waar volgens haar het geluid vandaan komt. Het is een houten bankje, met spleten tussen de planken op het zitgedeelte. Superjuffie concentreert zich op een van die spleten. En dan ineens ziet ze alles sterk uitvergroot, alsof ze door een verrekijker kijkt.
‘Ik zie je,’ zegt ze. Het is een grappig beestje, met van die kruintjes. Het bibbert van angst.
‘Wat ga je met me doen?’ vraagt de cavia
‘Ik neem je mee,’ zegt Superjuffie. (blz. 12)

Juf Josje is ook Superjuffie. Ze hoort het als er een dier in nood is en dan moet ze weg om het dier te helpen. Maar Josje wil niet dat ze ook onder schooltijd weg moet. Ze kan haar klas toch niet steeds in de steek laten?

Een paar kinderen slaken een gil. Maar als Superjuffie voor het bord landt en in een paar seconden weer juf Josje is, wordt het muisstil.
De kinderen gapen haar aan alsof… alsof hun juf net binnen is komen vliegen.
‘Dát was retecool, juf,’ doorbreekt Toby uiteindelijk de stilte.
‘Eh…’ zegt juf Josje. ‘Ik geloof dat ik jullie iets uit te leggen heb.’
‘Ik snap die sommen allang hoor,’ zegt Mimoen.
‘Dat bedoelt ze natuurlijk niet, stommerd,’ sist Mila.
Juf Josje zucht. Ze zal haar geheim aan de kinderen moeten vertellen. ‘Ik weet niet waar ik moet beginnen.’
‘Hoe komt het dat je kunt vliegen?’ helpt Mimoen haar.
‘Ik weet het niet precies,’ zegt ze. ‘Soms hoor ik een dier om hulp roepen en als ik dan een hap van een krijtje neem, kan ik vliegen.’
‘En wat is er dan met die dieren?’ vraagt Bo.
‘Ze zijn in nood,’ zegt juf Josje. ‘Zojuist heb ik een egeltje geholpen. Hij zat met zijn stekels helemaal verstrikt in een sinaasappelnetje.’
‘Wauw,’ zegt Bo onder de indruk. (blz. 23)

Juf Josje vindt dat haar klas recht heeft op een uitleg en daarom vertelt ze hen wat er met haar aan de hand is. De kinderen vinden het geweldig dat hun juf kan vliegen. Ze willen haar ook graag helpen. Bo, een van de meisjes uit de klas, is dol op dieren en weet er veel van af. Ze kwam regelmatig in de dierentuin en mocht de directeur helpen. Maar die is plotseling verdwenen en er is een nieuwe directeur. Deze mevrouw is erg onaardig. Dat heeft Superjuffie ook al van een aap gehoord die ze moest helpen. Superjuffie wil samen met de kinderen uit haar klas uitzoeken waar meneer Jan, de directeur, is gebleven. Zullen ze hem terugvinden? Wat is er met die nieuwe directeur aan de hand? Waarom zijn de dieren in de dierentuin bang voor haar?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, grappig, spannend, verrassend
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Annet Schaap
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties laten iets zien wat in het verhaal voorkomt

illustratie uit Janneke Schotveld - Superjuffie! (Superjuffie 1)

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is juf Josje, of ook wel Superjuffie
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil Superjuffie ontmoeten en ik zou het liefst een stukje mee willen vliegen
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af op de school waar juf Josje werkt en in de dierentuin
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een grappig verhaal over een juf die kan vliegen als er dieren in nood zijn
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Er zijn meerdere boeken over Superjuffie en aan het einde van dit jaar komt er een film van Superjuffie in de bioscoop
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen

Geef een antwoord