Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2018): Annet Jacobs

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Annet Jacobs (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

zomerlezen 2018 annet jacobs

DIT boek wil ik deze zomer lezen
De Harpij van A.N. Ryst
Omdat A.N. Ryst eigenlijk Daan Remmerts de Vries is, en ik hou van Daan Remmerts de Vries – of in elk geval van zijn kinderboeken
Omdat het boek volgens recensies soms lijkt op een Griekse mythe, dan weer op een middeleeuwse ridderklucht, een sprookje of een apocalyptisch tafereel dat doet denken aan de schilder Jeroen Bosch
omdat de ondertitel ‘een kleine geschiedenis van het paradijs’ is – wat wil een mens nog meer in één boek?
Omdat het al vier jaar naast mijn bed ligt, maar zo dik is dat ik er niet in durf te beginnen, want eigenlijk geen tijd
Omdat het daarom al jaren bovenaan mijn lijstje mee-te-nemen-boeken-voor-op-vakantie staat, maar het toch altijd thuis achterblijft – want prop zo’n lijvig boek maar eens in een toch al overvolle koffer
Déze zomer komt daar verandering in. Déze zomer ga ik het lezen. Desnoods laat ik er een paar schoenen voor thuis …

Over het boek

A.N. Ryst – De harpij
Een man, lopend langs de snelweg, wordt opgepakt en verklaart dat hij een duivel is. Of eigenlijk: een voormalige administrateur uit de hel. Hij wordt opgesloten in een inrichting, en het is deze ongerijmde patiënt die, met verve en satanische humor, aan een dokter het verhaal vertelt van zijn herkomst, van het paradijs na de zondeval, en daarmee van het ontstaan van de wereld waarin wij leven. Waarom zijn er zulke verregaande verschillen tussen man en vrouw? Waarom hebben mensen scheppingsdrang en bezitten ze een onbewuste haat tegen schoonheid? En wat zijn eigenlijk de bedoelingen van het opperwezen?

De foto heb ik van Annet Jacobs gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage