Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2018): Li Lefébure

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Li Lefébure (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Als auteur schrijf je niet alleen heel veel, maar lees je ook stapels boeken. Ik in ieder geval wel. Welke boeken ik de afgelopen weken gelezen heb …? Best veel eigenlijk. Elke avond lees ik namelijk met mijn twee jongens. Sepp en Bendt. We hebben ‘Mathilda’ van Roald Dahl gelezen. Geweldig!! Als je die nog niet gelezen hebt … een aanrader. En we zijn aan het lezen in ‘Het woeste boek van Wolf en Hond’. Die verhalen zijn ook echt geweldig. En vooral een aanrader voor beginnende lezers.

Maar ik heb gekozen om in dit stuk over twee andere boeken te vertellen die ik gelezen heb.

zomerlezen 2018 li foto 1

Het eerste boek is ‘Vlinder’ van Miriam Bruijstens.

Vlinder is een meisje. Ze is stoer, lief, druk en enthousiast. En … heeft ADHD. Maar Vlinder had ook mijn zoon Bendt kunnen zijn. Bendt heeft ADD. En ook hij is stoer, lief, druk en enthousiast. De situaties waarin Vlinder verzeild raakt zijn erg herkenbaar als je een kind met een zelfde extraatje. Stoornis wil ik het niet noemen, want kinderen met ADHD of ADD zien de wereld gewoon een beetje anders. Zij zien dingen die andere kinderen gewoon niet zo snel opvallen. Zo ook Vlinder. En wat ze helemaal graag doet … is dingen uitproberen. Zou het bijvoorbeeld lukken om, als ze op haar stoel zit, met haar hoofd de tafel achter haar te raken? Haar stoel wiebelt heel erg als ze het probeert. Dat de juf zegt dat een stoel vier poten heeft, vindt Vlinder maar stom. Ik eigenlijk ook. Waarom zegt de juf niet gewoon wat ze bedoelt. Dat Vlinder dat beter niet kan doen omdat als je de stoel op twee poten laat staan en wiebelt, je kunt vallen. En dat doet Vlinder dus ook. Een tip voor juffen (en ouders) zeg wat je bedoelt J.

Ik raad dit boek aan als mensen graag een kijkje in het hoofd willen van een kind met ADHD. En … het is ook nog eens, zoals ik wel van Miriam Bruijstens gewend ben, heel leuk geschreven.

zomerlezen 2018 li foto 2

Het tweede boek dat ik gelezen heb is ‘Groene voeten’ van Lotte Stegeman.

Een boek om je tot actie aan te zetten voor een groene planeet. Ik heb dit boek gekocht omdat ik zelf bezig ben met een bijzonder schoolprogramma rondom mijn boek ‘Een vreemde aap: in de schaduw van de chimpansee’. Ik wil kinderen graag laten zien hoe bijzonder onze wereld en de dieren die er rondlopen en vliegen is. Lotte vindt het ook belangrijk dat we goed voor onze aarde zorgen en daarom heeft zij dit boek geschreven. Het staat vol met tips. Bijvoorbeeld hoe je thuis met een paar simpele dingen, goed voor het milieu zorgt. Bijvoorbeeld door korter te douchen. Maar ook door nog maar drie of vier keer per week vlees te eten in plaats van zeven keer. Maar je kunt nog veel meer doen. Je kunt ook met de fiets naar school in plaats van met de auto. Verder komen er nog heel veel duurzame tips voorbij.

Als je denkt dat dit een saai boek is omdat er veel tips in staan, dan heb je het mis. Er staan een paar bijzondere interviews in. En ook heel veel weetjes. En een reportage hoe het is om te wonen in een aardehuis. Af en toe heb een stuk samen met de jongens gelezen en ze vonden het super interessant en zelfs leuk.

Ik vind dat dit boek door alle ouders gelezen moet worden. Want zij lenen de aarde van de kinderen. En ook dat de kinderen het lezen. Want ook zij zullen zien hoe gemakkelijk het is om in actie te komen voor een groenere en dus gezondere en betere planeet. Ik zette me er al voor in. Maar ga dat nog veel meer doen.

Veel leesplezier deze zomer (Ik heb nog een stapel van ongeveer twintig boeken liggen, dus ik kan nog even vooruit. Sepp en Bendt trouwens ook. Boeken om alleen te lezen en boeken om samen met mij te lezen. Super gezellig vind ik dat!)

Over de boeken

Lotte Stegeman – Groene voeten
Het gaat niet zo geweldig met de aarde. Dat lijken kinderen vaak nog beter te snappen dan volwassenen. Zij leggen bijna nooit écht goed uit wat woorden als duurzaamheid en broeikaseffect precies betekenen en hoe het ervoor staat met de planeet. Want hoe zit het nu precies met koeienscheten, benzineslurpers, plastic soep en klimaatverandering? Welke geniale groene ontdekkingen werken echt? En wat kunnen kinderen allemaal zelf doen? 

MiriamBruijstens – Vlinder
Storm is twaalf en woont met zijn vader en zijn zus in een klein plaatsje aan de kust. Hij surft graag en is altijd samen met zijn beste vriendin Mara. Hij heeft een leuk leven en maakt zich nergens zorgen over. Tot hij tot over zijn oren verliefd wordt op de nieuwe jongen in zijn klas. Ineens is alles anders en heeft Storm een storm in zijn lichaam en een storm in zijn hoofd. En dan gebeurt er ook nog iets in een echte storm … 

De foto’s mag ik van Li Lefébure gebruiken bij deze blogbijdrage