Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Caja Cazemier (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

zomerlezen 2018 caja cazemier

Afgelopen twee jaar heb ik meegedaan met de ‘literatour’ georganiseerd tijdens de jongerenboekenweek in september. Onder de andere schrijvers was ook Raoul de Jong. Ik had nog nooit van hem gehoord, laat staan iets van hem gelezen. Nu lees ik veel jeugdboeken, niet alleen omdat ik het fijn en interessant vind om boeken te lezen die over jongeren gaan, maar ook om te weten wat mijn collega-schrijvers hebben geschreven. En als je dan mee doet met zo’n georganiseerde tour, wil ik graag weten welke andere boeken er mee doen. Voor mij is dat een aanleiding om te gaan lezen.

En deze zomer ligt boven op de stapel te lezen boeken Dagboek van een puber van Raoul de Jong. Het is een dun boekje (een pre voor veel jongeren; voor mij geldt: hoe dikker hoe liever) met illustraties waarin de schrijver terugblikt op fragmenten uit zijn eigen puberdagboek. Ik ben benieuwd!

Over het boek

Raoul de Jong – Dagboek van een puber
Wie is in staat om zonder gevoel van schaamte zijn puberdagboek te herlezen? De meeste dagboeken belanden in een vergeten doos, in de haard of in een papierversnipperaar. Raoul de Jong beschouwt de auteur van zijn dagboeken daarom niet als zijn jongere zelf maar als “een twaalfjarig monster dat met veel gevoel voor drama schittert in zijn eigen op Beverly Hills 90210 geïnspireerde soapopera’. Op hilarische wijze analyseert De Jong fragmenten uit zijn dagboek waarin opstandigheden, ontluikende liefdes, gebroken harten en existentiële crises elkaar in hoog tempo afwisselen. Maar De Jong geeft niet alleen een inkijkje in de tere puberziel, zijn verwijzingen naar popmuziek, tv-programma’s en nieuwsfeiten brengen je als lezer onmiddellijk terug naar de jaren negentig van de vorige eeuw.

De foto heb ik van Caja Cazemier gekregen om te gebruiken bij deze blogpost