Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

zomerlezen 2018 nanda roep

“Normaal lees ik graag fictie, verzonnen verhalen. Ik hou van romans en soms lees ik een thriller. Meestal zijn het relatief onbekende boeken die ik niet te vaak tegenkom in de media. Ik weet eigenlijk niet waarom dat zo is, ik denk omdat ik lekker zelf wil ontdekken wat ik ervan vind. Zodra een boek uit is, haal ik een nieuwe titel bij de bibliotheek.

Maar wat ik bijna nooit lees, is non-fictie, de boeken over feiten. Ik lees graag de krant en ik lees elke week wel een paar tijdschriften. Maar boeken over feiten? Nee, die lees ik bijna nooit.

Deze zomer hoop ik daarin verandering te brengen. Er is een boek uitgebracht dat mijn interesse heeft: ‘Darwin in de stad‘, geschreven door (de Nederlander) Menno Schilthuizen.

De schrijver is een bioloog en ook hoogleraar. Hij laat in zijn boek zien hoe de evolutie van natuur en dieren wordt beïnvloed door het stadse leven.

Toen ik van het boek hoorde, heb ik het meteen gekocht voor mijn man & tekenaar Silvester Zwaneveld. Hij leest bijna alleen maar non-fictie en hij is meteen in ‘Darwin in de stad’ begonnen. Als hij het uit heeft, wil ik het deze zomer ook lezen.”

Informatie over het boek

In de toekomst leeft driekwart van de mensheid in de stad en gaat verstedelijkte omgeving steeds meer ruimte innemen. Een groot deel van de rest van het aardoppervlak is nodig voor landbouw, dus waar gaat de natuur dan naar toe? Naar de stad, laat Menno Schilthuizen zien in dit wonderlijke en verrassende boek. En wanneer de natuur naar de stad gaat, neemt de evolutie een aparte wending. Stadsdieren worden brutaler en vindingrijker, stadsduiven ontwikkelen een detoxverenkleed en onkruid op straat krijgt een heel eigen type zaden. Stadsmerels zijn zelfs bezig zich te ontwikkelen tot een compleet nieuwe soort die je Merula urbanicus zou kunnen noemen. Dankzij evolutionaire aanpassing die zich voltrekt met snelheden waar Darwin niet van had durven dromen, raken mens en stadsnatuur steeds beter op elkaar ingespeeld en wordt een nieuw hoofdstuk in de evolutie van het leven op aarde ingeluid. Een hoofdstuk waarin veel biodiversiteit verdwijnt, maar ook veel nieuwe dier- en plantensoorten het licht zullen zien.

Over Nanda Roep

De foto heb ik van Nanda Roep gekregen om te gebruiken bij deze blogpost