Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2018): Thea Dubelaar

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Thea Dubelaar (schrijver, vertaler) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

zomerlezen 2018 thea dubelaar Gerard Sonnemans

Het boek dat ik deze zomer van voor tot achter uit hoop te lezen is het ‘Handboek voor bijenfans’ van Gerard Sonnemans met illustraties van Jasper de Ruiter

Ik heb het al even in huis en natuurlijk heb ik erin gebladerd en her en der wat gelezen in dit prachtige boek. Er staan honderden stukjes en even veel platen in over bijen, hommels, wespen en bijtjes die zich vermommen als wesp. Juist omdat je dit boek niet van voor naar achter hoeft uit te lezen, kun je het wegleggen wanneer je maar wilt en het weer oppakken.
Maar nu ben ik echt van plan om het wel van voor naar achter uit te lezen doordat ik vandaag dit zag, gewoon in mijn tuin.

Spectaculair! Deze super grote bij had ik al een paar jaar niet gezien en nu ineens zat hij/zij weer op mijn Mariadistels. Nooit geweten of het een bij, een soort hommel of familie was van die grootste en gevaarlijkste superwesp die hier af en toe ook rondvliegt.
Gelukkig had ik het ‘Handboek voor bijenfans’ van Gerard Sonnemans bij de hand. Ik vond mijn bij op blz. 54: ‘De Blauwzwartehoutbij. Deze soort knaagt een nestgang in dode bomen en ze maken broedcellen door houtsnippers met hun speeksel te mengen’.
Dat is zo leuk aan dit boek, je ontdekt niet alleen hoe dat beest heet, maar ook waar hij woont, wat hij eet en dat hij muurtjes kan bouwen van houtsnipper gemengd met zijn spuug.

En opeens was ik ongelooflijk nieuwsgierig naar wat er nog meer voor bijzondere dingen in dit boek staan. Vooral omdat er nog minstens tien andere soorten vliegsels in mijn tuin rondvliegen. En nu wil ik het weten ook. Zijn het bijen of iets anders?
En is mijn tuin een paradijs voor honingbijtjes en andere nuttige vliegers?
Overwinteren er ook bijen in mijn tuin?
Welke bloemen zijn goed voor honingbijen en alle anderen?
Het Handboek geeft daar vast wel een antwoord op. Maar misschien pas op blz.174. Dus ik kan voorlopig nog lekker lezen in dit mooie en interessante boek.

zomerlezen 2018 thea dubelaar 6
zomerlezen 2018 thea dubelaar

Kijk ook op mijn blog. Je komt dan bij me op bezoek. Ik vertel iets over mijn boeken en daarna zie je twee vragen. Wil je zien waar ik werk
Of wil je onkruidsoep. Klik op een van de twee vragen en je komt op een volgende pagina. Zo ontdek je waar ik woon, wie er bij me op bezoek komt, de spannende plekken hier in de buurt en het tropische eiland waar ik af en toe woon.
Op mijn website zie je van alles over mijn nieuwe boek.

Hieronder zie je mijn werkkamerraam. Achterin de kamer hangt een spiegel boven mijn werktafel. Het lijkt net een raam. Daarom vliegen er vaak vogels tegen het raam omdat ze denken dat ze door de spiegel achterin de kamer weer naar buiten kunnen. Boink hoor ik dan en ga vlug kijken of de vogel niet gewond is.

zomerlezen 2018 thea dubelaar
zomerlezen 2018 thea dubelaar

Mijn nieuwe boek op mijn werktafel naast twee Egyptische goden. Onder: mijn huis en tuin

zomerlezen 2018 thea dubelaar

Over het boek

Gerard Sonnemans – Handboek voor bijenfans
De bij is misschien (nog) niet zo populair als een held op voetbalschoenen of een zangeres met een gouden stem. Maar als je haar beter leert kennen, ontdek je dat de bij een absolute kampioen is. Belangrijker dan welk menselijk idool ook. Niets of niemand brengt zo veel leven, kleur en smaak in de wereld als deze kleine krachtpatser. En dan hebben we het echt niet alleen over die pot met heerlijke honing. Door haar bijzondere samenwerking met de bloemen vormt de bij een onmisbare schakel in al wat leeft. Dit boek neemt je mee in de fascinerende wereld van de bij. Lees het en word ook bijenfan!

De foto’s heb ik van Thea Dubelaar gekregen om bij deze blogbijdrage te gebruiken