Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Marte Jongbloed (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

zomerlezen 2018 marte jongbloed

Omdat ik de Jonge Beckmanjury begeleid, lees ik veel historische jeugdboeken. Verder heb ik onlangs alle boeken gelezen die net als mijn ‘De (nogal) ijzingwekkende zoektocht van Herre‘ zijn genomineerd voor de Kinderjury, maar ik lees ook veel andere jeugdboeken die goed zijn ontvangen of waar ik om andere redenen nieuwsgierig naar ben. Omdat ik dramadocent ben, lees ik ook regelmatig toneelstukken en boeken over theatergeschiedenis.

Tijdens vakanties neem ik meer tijd om thrillers en ‘grotemensenliteratuur’ te lezen. Deze zomer begin ik met Een onbarmhartig pad van Gerwin van der Werf. Gerwin en ik werken heel toevallig op dezelfde middelbare school in Oegstgeest.

Als we aan de ‘kunsttafel’ in de docentenkamer samen koffie drinken, bespreken we eerst onze leerlingen en onze lessen, en daarna vragen we zachtjes aan elkaar: ‘En? Heb je nog geschreven?’

Een paar weken geleden zijn van hem twee boeken tegelijk verschenen. Zijn boek Stampen en zingen is een bundel verzamelde columns over zijn eindexamenklas bij ons op school. Van het tweede boek, Een onbarmhartig pad, heb ik de eerste ruwe versie mogen lezen. In het boek vertrekt Tiddo met zijn vrouw en puberzoon naar IJsland. Het moet de mooiste vakantie worden die ze ooit hebben gehad. Een vakantie waarin Tiddo hun huwelijk wil redden en zijn zoon beter wil leren begrijpen. Maar alles loopt mis. Het gaat van kwaad tot erger. Tijdens het lezen had ik steeds de neiging om de personages te waarschuwen. ‘Doe dat nou niet!’ ‘Kijk nou eens naar wat er gebeurt!’. Sinds die eerste versie zijn er nog wat dingen veranderd aan het manuscript en daar ben ik heel benieuwd naar. Bovendien vloog ik er de eerste keer zo snel doorheen, omdat het zo spannend was, dat ik het nu nog eens in een rustiger tempo wil lezen.

Daarna ga ik wat boeken lezen van verschillende auteurs die ik op Castlefest ga ontmoeten. Ik sta op Castlefest met mijn boek ‘Hazels pentakel‘ en ik weet dat ik onder andere Robin Hobb ga ontmoeten. Daar verheug ik me erg op. Kortom, het wordt een heerlijke zomer!

Over de boeken

Gerwin van der Werf – Stampen en zingen
In Stampen en zingen volgt Gerwin van der Werf een jaar lang de leerlingen van zijn examenklas muziek op de middelbare school. Hij neemt ze mee naar concerten, probeert ze de beginselen van het taoïsme uit te leggen, zit in de groepsapp, imiteert BN’ers, waagt zich aan avant-gardemuziek, gaat naar het gala, huurt een reusachtige gong en zit het hele jaar in een spagaat tussen wat hij ze wíl leren en wat hij ze moet leren.

Gerwin van der Werf – Een onbarmhartig pad
In “Een onbarmhartig pad’ van Gerwin van der Werf pikken Tiddo en Isa een lifter op tijdens een reis door IJsland. De lifter raakt bevriend met het stel en reist langer mee dan gepland. Maar als Tiddo hem in een opwelling een geheim toevertrouwt dat als een bom onder zijn huwelijk met Isa ligt ziet Tiddo in dat hij de lifter moet afschudden. Dat leidt tot een wilde tocht over een van de gevaarlijkste wegen ter wereld.

De foto heb ik van Marte Jongbloed gekregen voor bij deze blogbijdrage