Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Annelies Jorna (vertaler) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Omdat er altijd heel veel boeken (in alle leeftijdsgroepen) zijn die ik wil lezen, kies ik een die al langer boven aan mijn lijstje staat: Het geheim van het Nachtegaalbos, van Lucy Strange, vertaald door Aleid van Eekelen-Benders voor uitgeverij Gottmer. Vlag & Wimpel 2018.

Het boek belooft alle ingrediënten in zich te hebben waarvan ik hou: de kracht van fantasie, een subtiele rol voor grote thema’s als verlies en rouw, een oud huis aan zee, en dan ook nog eens dwalen in een ‘eng’ bos in het Engeland van 1919. ‘Haar verbeelding helpt hoofdpersoon Henrietta een weg door de duisternis te vinden.’ Zo kom je ook zomerdagen door…!

Over het boek

Lucy Strange – Het geheim van het Nachtegaalbos
1919. Na de dood van haar broertje verhuizen de twaalfjarige Henrietta en haar familie vanuit Londen naar een oud huis aan zee. Het gezin probeert de draad weer op te pakken, maar dat lukt niet erg. Henrietta begint op eigen houtje de omgeving te verkennen. In het bos achter het huis maakt ze kennis met Mot, een zonderlinge vrouw met wie ze een bijzondere band krijgt en die haar helpt haar familie te redden.