Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

zomerlezen 2018 femke ganzeman

Eigenlijk wil ik wel 20 boeken lezen, want er zijn zoveel interessante, mooie en grappige boeken verschenen de laatste maanden! Maar ja… de zomervakantie gebruik ik ook voor heel andere dingen (kletsen met vrienden, wandelen in de bergen en mooie plekken bekijken), dus van die 20 boeken komt het vast niet.

Maar dit boek gaat z├ęker mee op vakantie. Elk kwartaal spit ik de brochures van uitgeverijen uit, op zoek naar boeken die me interessant lijken. Bij dit boek zette ik meteen een heel dik uitroepteken. Een boek met zo’n lange titel valt natuurlijk al op, maar wat me vooral aantrekt is de combinatie van een mysterie (lekker meepuzzelen!) en een heel slimme hoofdpersoon, die erg droog commentaar levert op alles wat er gebeurt.

Als Vitus op de eerste bladzijde van het boek een dagboek koopt met twee pony’s erop en roze en blauwe blaadjes erin, vraagt de winkeljuffrouw: “Zal ik het inpakken?”

‘Nee, mevrouw’, antwoordde ik beleefd. ‘Ik ga er gewoon zelf in schrijven.’ Toen staarde ze me aan als een insect in een bokaaltje, maar dat kon me geen barst schelen. Ik ben het gewend een vreemde vogel te zijn. (blz. 9)

Dat vind ik dus fantastisch. Zo’n lekker eigenzinnige hoofdpersoon, die prima weet wat hij wil. Ik moet bovendien ontzettend lachen om dit soort scherpe opmerkingen. Maar ik vind het ook spannend hoe dit boek zich zal ontwikkelen, omdat ik de schrijfster nog helemaal niet ken. Dit is het debuut van de Vlaamse Sofie Leyts, dus er is ook nog weinig over haar (schrijfwerk) bekend.

Misschien gaat het boek toch maar niet mee op vakantie. Ik denk dat ik er vanavond alvast aan begin… Of zometeen.

Informatie over het boek

Hier is het dus. Mijn dagboek. Er staan twee pony’s op en binnenin zitten afwisselend roze en blauwe blaadjes. Er was geen ander, dus daar moet ik het mee doen. Er zit een slot omheen en het telt 180 bladzijden. Dat moet volstaan om mijn mysterie te ontrafelen. Tot op het bot. Vitus is geweldig slim. Zolang het niet over mensen gaat, tenminste. Want mensen kun je niet uitrekenen of opmeten. Wanneer hij samen met zijn vader, die begrafenisondernemer is, een lichaam gaat oppikken in Huize Avondrust, stuit hij op een mysterie. Als zijn nichtje Livia, dochter van een topspionne, ook nog twee weken komt logeren, wordt zijn geordende wereldje nog harder door elkaar geschud. Terwijl ze samen stukje bij beetje het mysterie ontrafelen, verschijnt een vreselijke voorspelling aan de sterrenhemel. Onzin volgens Vitus, onheil volgens Livia. Wie heeft het bij het rechte eind?

Over Femke Ganzeman

  • Femke Ganzeman is leesbevorderaar. Ze geeft op haar website Leesbevordering in de klas boekrecensies en lestips voor de bovenbouw van de basisschool

De foto heb ik van Femke Ganzeman gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage