Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Tialda Hoogeveen (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

zomerlezen 2018 tialda hoogeveen

Wees onzichtbaar van Murat Isik is het boek dat met smart op mij ligt te wachten tot de tent is opgezet. 597 bladzijden die smachtend wachten op mijn handen om omgeslagen te worden. Een pil! Als een boek goed is, en ik ken mijzelf als lezer nu lang genoeg om te weten dat dit boek goed is, is het nooit te dik.

Al lange tijd danste dit boek in mijn achterhoofd op de ellenlange lijst van: nog eens lezen. Maar pas toen Isik er de Libris literatuurprijs mee won en kort daarna signeerde bij boekhandel Los in Bussum, kwam ik in actie. Isik en het boek bleken nog aantrekkelijker dan in mijn voorstelling en met een gesigneerd exemplaar onder mijn arm verliet ik drie maanden voor mijn vakantie opgetogen de winkel. Stiekem heb ik de eerste paar bladzijden al gelezen, ik ben gerustgesteld, het boek is net zo fijn als ik dacht.

Natuurlijk lees ik ook als het geen vakantie is. Maar lezen is vaak werk. Als Schoolschrijver lees ik graag de pareltjes die voor kinderen verschijnen. En voor mijn non-fictieboeken verslind ik boeken over de sabeltandtijger, klimaatverandering en landbouwhistorie. Maar ook al word ik iedere dag weer blij van mijn werk, lezen met een pen en notitieblok in de aanslag is niet hetzelfde als lezen zonder enig verplicht karakter.

De laatste keer dat ik een boek las puur ter ontspanning, was in de voorjaarsvakantie. In een ijskoud Picardië met uitzicht op de krijtrotsen las ik Hoor nu mijn stem van Franca Treur. Ik houd van romans die mij een wereld laten zien die ik nog niet ken, zoals het bevindelijk gereformeerde milieu uit Treurs jeugd en straks De Bijlmer uit Isiks kindertijd.

Op 10 augustus staat Goddank de tent.

Over het boek

Murat Isik – Wees onzichtbaar
De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader. Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin.

De foto heb ik gekregen van Tialda Hoogeveen om te gebruiken bij deze blogbijdrage