Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Marlies Verhelst (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

zomerlezen 2018 marlies verhelst

Als kinderboekenauteur en Schoolschrijver wil ik graag op de hoogte blijven van het huidige aanbod jeugdliteratuur, maar eigenlijk lees ik, omdat ik dol ben op verhalen. Lezen geeft mij ontspanning en daarom lees ik veel. In 2017 heb ik bijvoorbeeld 204 boeken gelezen. Ik heb een mooi schrift met harde kaft waarin ik alle titels met auteursnaam en datum noteer.

‘Die serie van De Grijze Jager is echt iets voor jou!’ Mijn man zei het al jaren, maar ik wilde er niet aan. Was het fantasy? Deed het denken aan de middeleeuwen? Maar hoe dan? In oktober van het vorig jaar begon ik in het eerste deel en de serie pakte me direct. Ik sloot Will en Halt in mijn hart en las, naast de vele andere boeken die ik jaarlijks lees, al heel wat deeltjes. Op 19 mei bezocht ik zelfs de Grijze Jager Fandag in het Archeon en het was mijn idee om op het kinderfeestje van mijn zoon te gaan handboogschieten. Ja, ik gedraag me al als een halve Grijze Jager.

Ik ben momenteel in deel 11 bezig, ‘De verloren verhalen‘. Daarna ‘moet’ ik natuurlijk ook nog ‘De vroege jaren’ deel 1 en 2 lezen voor ik kan beginnen aan de novelle, ‘De jacht op het schaduwdier’. Deze is door John Flanagan speciaal voor de Nederlandse en Vlaamse lezers geschreven. Ik vind dat heel bijzonder. Ik kan niets beloven, maar ik denk dat ik ook de serie van de Broederband ga lezen. Volgens mijn man is die serie nog spannender. Misschien moet ik vaker luisteren naar mijn man. In ieder geval wat zijn boekentips betreft. Voorlopig hoef ik me in ieder geval niet af te vragen welk boek ik nu weer eens zal gaan lezen!

Over de boeken

John Flanagan – De verloren verhalen
Iedereen kent inmiddels de legenden van de Grijze Jagers van Araluen, maar niemand kende tot nu toe het hele verhaal… Het moment is aangebroken om de laatste vragen te beantwoorden en losse eindjes aan elkaar te knopen. Heeft Halt de waarheid gesproken toen hij vertelde hoe Will wees is geworden? En heeft Gilan ontdekt waar Morgaraths luitenant zich schuilhield na de strijd op de Driestappas? Komt er een koninklijke bruiloft? Of slaat het noodlot alsnog toe

John Flanagan – Het toernooi van Gorlan
Voordat ze hun sporen verdiend hadden als de beroemdste Grijze Jagers van het land en als onvolprezen leiders van het Jagerkorps, waren de jonge Halt en Crowley al vastbesloten om de wereld te verbeteren. Het is in de tijd dat Morgarath nog baron van Gorlan is en volop kwaad en verderf zaait. Koning Oswald is aan het wegkwijnen. En als de geruchten waar zijn, veroorzaakt prins Duncan de nodige problemen in het noorden. Halt en Crowley gaan met hulp van oudgedienden van het korps op zoek naar prins Duncan en naar de waarheid. Ondertussen proberen de Jagers het korps in ere te herstellen. Kunnen zij het vertrouwen van het koninkrijk terugwinnen, of zal de sluwe Morgarath hen steeds te slim af zijn?

John Flanagan – De slag op de Heckingse Heide
Nu hij zijn straf voor hoogverraad is ontlopen, verzamelt Morgarath een leger woeste Wargals om de pas gekroonde koning Duncan te verslaan. Halt bereidt zich voor op een bijna onmogelijke taak: hij moet de vijand bespioneren en daarvoor moet hij de kliffen van de Bergen van Nacht en Regen beklimmen, iets wat volgens iedereen ondoenlijk is. Het lukt Halt dit waagstuk te volbrengen, en bij de veldslag die daarop volgt wordt het lot van het koninkrijk Araluen beslist.

John Flanagan – De jacht op het schaduwdier
De boer en boerin klagen over een mysterieus beest dat ‘s nachts op hun erf rondzwerft. Maddie is dan misschien nog geen Grijze Jager, ze wil wel graag helpen. Hoewel het stel geen enkel vertrouwen heeft in Maddie, gaat ze op onderzoek uit en bedenkt ze een plan. Dat plan is alleen niet bepaald ongevaarlijk…

De foto heb ik van Marlies Verhelst gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage