Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Ineke Kraijo (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

zomerlezen 2018 ineke kraijo

Mijn kinderen, Jelle en Femke, houden van lezen en ik vind het heerlijk om te zien hoe zij zich kunnen verliezen in een boek. Zelf houd ik ook van lezen, maar vreemd genoeg vinden mijn kinderen het helemaal niet heerlijk als ik me verlies in een boek.

Een paar jaar geleden las ik op vakantie Walvisvaarders, een historische jeugdroman van Bianca Mastenbroek. Een prachtig boek, volgens mij. Een weinig sociaal boek, volgens Jelle, want ik wilde niet mee doen met Pimpampet. Tot ik het boek uit had en Jelle Walvisvaarders ging lezen. Toen wilde híj niet meedoen met Pimpampet.

Dit jaar neem ik op vakantie weer een historische jeugdroman van Bianca Mastenbroek mee, Hendrick, de Hollandsche Indiaan. Een lekker dik boek van bijna 400 bladzijden. Ik vind historische (jeugd)romans leuk om te lezen en te schrijven. Het is bijzonder om te zien dat de emoties van mensen in bijvoorbeeld de 17e eeuw dezelfde emoties zijn als die we nu ervaren. Ik heb hoge verwachtingen van Hendrick, de Hollandsche Indiaan, maar ik zal proberen om vooral te lezen als Jelle en Femke aan het spelen zijn of al op bed liggen. Anders kan ik de Pimpampet net zo goed thuis laten.

Over het boek

Bianca Mastenbroek – Hendrick, de Hollandsche indiaan
Het is 1659. In het nog onontgonnen Amerika eigenen de Nederlandse pioniers onder leiding van directeur-generaal Peter Stuyvesant zich steeds meer land toe van de oorspronkelijke bewoners. De zestienjarige Hendrick Pels wordt tegen wil en dank meegezogen in de strijd tussen de barbaarse Esopus-indianen en de vrome Hollanders. Of zijn het zijn eigen landgenoten die barbaars zijn?

De foto heb ik van Ineke Kraijo gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage