Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

zomerlezen 2018 henk hardeman-1
zomerlezen 2018 henk hardeman-2

De naam Henk van Kerkwijk zal de meeste kinderen van nu niets meer zeggen, maar in mijn jeugd (jaren zestig en zeventig) was het een heel bekende jeugdboekenschrijver. In 1969 (ik was toen 8) won hij de Gouden Griffel (die toen nog ‘Kinderboek van het jaar’ heette) voor Komplot op volle zee (de titel werd bedacht door Paul Biegel) en in 1971 de Zilveren Griffel voor Schakelfout. Henk van Kerkwijk heeft heel veel jeugdboeken geschreven: historische verhalen, maar ook sciencefiction en griezelverhalen. Daarnaast schreef hij ook nog hoorspelen, poëzie, tv-series en romans voor volwassenen én hij won nog veel meer prijzen.

De laatste jaren doet hij het wat rustiger aan. Zijn boeken zijn nog steeds zeer de moeite waard. Helaas zijn ze meestal niet meer in de winkel te vinden, maar nog wel in bibliotheken. En je kunt ze natuurlijk tweedehands kopen. Het leuke is dat ik Henk persoonlijk ken en dat ik een paar boeken van hem heb met een opdracht en zijn handtekening erin.

Het boek dat ik deze zomer van hem wil gaan lezen, heet Schakelfout. Het boek dus dat ooit de Zilveren Griffel won. Ik kocht het een tijdje terug tweedehands op internet. De eerste druk, met een prachtig omslag en veel tekeningen van de bekende illustrator/striptekenaar Thé Tjong-Khing. Schakelfout is een sciencefictionverhaal: het speelt zich weliswaar af in het heden (nou ja, wat toen het heden was, dus begin jaren zeventig), maar er komt een ruimteschip in voor.

Ik heb het nog niet gelezen, maar de flaptekst is alvast erg spannend:

Een vreemd ruimteschip duikt plotseling op in ons zonnestelsel en nadert de aarde. Brigadier Person voelt zich niet op zijn gemak als hij er in dichte mist op uit moet. Bella krijgt een geheimzinnig boek. Heeft het allemaal met elkaar te maken? Dan blijkt dat Person is verdwenen. Is hij omgekomen zoals iedereen denkt? Zijn zoon Aarnout gelooft het niet…

Ik ben benieuwd!

Informatie over het boek

Een vreemd ruimteschip duikt plotseling op in ons zonnestelsel en nadert de aarde. Brigadier Person voelt zich niet op zijn gemak als hij er in dichte mist op uit moet. Bella krijgt een geheimzinnig boek. Heeft het allemaal met elkaar te maken? Dan blijkt dat Person is verdwenen. Is hij omgekomen zoals iedereen denkt? Zijn zoon Aarnout gelooft het niet…

Over Henk Hardeman

De foto’s van het boek heb ik van Henk Hardeman gekregen voor bij deze blogbijdrage