Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Susan Brooijmans is redacteur bij uitgeverij Ploegsma

De foto heb ik van Susan Brooijmans gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage

foto van Susan met boek wohlleben

Mijn collega’s op de Ploegsma-redactie werden er waarschijnlijk gek van:
‘Moet je horen: als er een giraf aan een boom knabbelt, maakt die boom een stof aan waardoor de blaadjes vies worden! En andere bomen die naast hem staan, die vangen dan een chemisch signaal op, zodat ze ook die stof aan kunnen maken, en dan moet de giraf 100 meter verderop verder eten!’
‘Ik ben zo blij, want ik ontdek net dat onze esdoorn toch niet eenzaam is, ook al staat hij in zijn eentje!’
‘Wist je dat zieke bomen elkaar helpen…?!’

En zo ging het de hele dag door. Ik was namelijk bezig met Het verborgen leven van bomen, voor kinderen, van de Duitse boswachter Peter Wohlleben, en ik viel constant van de ene verbazing in de andere, die ik dan natuurlijk meteen met iedereen wilde delen. Ook thuis kunnen ze erover meepraten. Dit boek is dus een kinder-editie van een boek met min of meer dezelfde titel dat al eerder verscheen, en dat boek heb ik zojuist gekocht om deze zomer te lezen. Want ik hoop dat daar nóg meer ongelooflijke dingen over bomen in staan, en dat sommige dingen waarop de kinder-editie niet zo heel diep in kon gaan, in dit boek wat uitgebreider aan bod komen. En nu maar hopen dat het aan mijn torenhoge verwachtingen zal kunnen voldoen…!

Over het boek

Peter Wohlleben – Het verborgen leven van bomen
In het bos gebeuren verbazingwekkende dingen: bomen communiceren met elkaar. Bomen die niet alleen liefdevol voor hun nageslacht zorgen, maar ook voor hun oude en zieke buren. Bomen met emoties, gevoelens en een geheugen. Moeilijk te geloven? Misschien, maar het is waar!