Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Sanne Rooseboom (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?

Dit boek wil ik deze zomer lezen…

Ik ga deze vakantie in ieder geval The Essex Serpent van Sarah Perry uitlezen. Ik ben er al in begonnen, en het was mooi maar flink beschrijvend en langzaam in opbouw. Dat is helemaal niet erg, maar liever op vakantie als ik minstens een uur kan doorlezen dan in de doordeweekse beetjes tussendoor.

Het boek gaat over Cora, een vrouw die net weduwe is geworden. Haar man was een rotzak, dus echt verdriet heeft ze niet. Ze grijpt de kans om weer vrij te zijn, ze is biologe en gaat op zoek naar fossielen aan de kust van het Engelse Essex. Met grote laarzen en een lange jas ploegt ze door de modder. Het boek speelt in 1893 en er wordt veel onderzoek gedaan naar fossielen, dinosaurussen. Maar ook naar monsters. Er wordt zoveel ontdekt, dat het niet onmogelijk lijkt dat er nog onbekende dieren leven. Dus wanneer Cora hoort over een mysterieus beest in de buurt van haar tijdelijke woonplaats, dan gaat ze er op af. In het dorpje waar ze terecht komt, blijken de mensen te geloven dat er een monster in het water zwemt dat schapen eet, schepen laat vergaan en ongeluk brengt. Dát gelooft Cora niet, maar ze wil wel graag de eerste zijn om het onbekende dier te ontdekken.

Het begint dus wat traag. De eerste tachtig, negentig bladzijden wordt de arts Luke beschreven, een vriend van Cora die stiekem verliefd op haar is. Hij is erg klein en bijzonder slim. Dan de priester waar Cora vrienden mee wordt. Haar felle vriendin Martha. En Cora zelf. Terwijl je over ze leest, weet je dat het verhaal pas echt gaat beginnen als ze elkaar allemaal leren kennen. Dat bewaar ik dus voor op vakantie! De omgeving wordt ook uitgebreid beschreven. Het donkere water van de zee, de heuvels van Essex vol modder en schapen, de straten van Londen. Al na de eerste hoofdstukken zat het boek in mijn hoofd, dus dat doet de schrijfster goed.

Ik heb het boek uitgekozen omdat ik graag lees over Londen in die tijd, de Victoriaanse tijd. Het was een spannende periode waarin veel net begon dat we nu zo goed kennen. Elektrische verlichting, auto’s, treinen, fabrieken, ideeën over gezondheid, over wetenschap, over de evolutie, over geloof en over politiek. Verhalen die spelen in die tijd hebben iets vertrouwds en tegelijkertijd iets avontuurlijks. In Engeland heeft het boek trouwens verschillende prijzen gewonnen, dat maakte me ook nieuwsgierig. Dus zodra het leven wat rustiger wordt, daal ik af naar de kust van Essex om met Cora samen op zoek te gaan naar een zeemonster!

Over het boek

Sarah Perry – The Essex Serpent
London 1893. When Cora Seaborne’s controlling husband dies, she steps into her new life as a widow with as much relief as sadness. Along with her son Francis – a curious, obsessive boy – she leaves town for Essex, in the hope that fresh air and open space will provide refuge. On arrival, rumours reach them that the mythical Essex Serpent, once said to roam the marshes claiming lives, has returned to the coastal parish of Aldwinter. Cora, a keen amateur naturalist with no patience for superstition, is enthralled, convinced that what the local people think is a magical beast may be a yet-undiscovered species. As she sets out on its trail, she is introduced to William Ransome, Aldwinter’s vicar, who is also deeply suspicious of the rumours, but thinks they are a distraction from true faith. As he tries to calm his parishioners, Will and Cora strike up an intense relationship, and although they agree on absolutely nothing, they find themselves at once drawn together and torn apart, affecting each other in ways that surprise them both.

De foto is door Sanne gemaakt en mag ik gebruiken bij deze blogpost