Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Jozua Douglas is schrijver | boeken op Ikvindlezenleuk | website van Jozua

De foto is gemaakt door Jozua Douglas en ik mag de foto gebruiken bij deze blogbijdrage

Dit boek wil ik deze zomer lezen…

zomerlezen 2018 jozua douglas

Ik lees graag biografieën over bijzondere mensen. Eerder al verdiepte ik me een zomer lang in het leven van Roald Dahl. Ik las ook de boeken over Steve Jobs, Bob Dylan, Mick Jagger. Het zijn vooral creatieve mensen waar ik graag over lees. Ik vind het interessant om te zien hoe ze in het leven stonden, hoe ze op ideeën kwamen en hoe ze die ideeën vormgaven. Deze zomer ga ik de biografie van Onno Blom over Jan Wolkers lezen. Wolkers, een man die niet alleen heel mooi kon schrijven, maar ook vol liefde en passie kon vertellen over de natuur, waar ik zo van houd. Een boek over een schrijver heeft voor mij wat extra’s omdat het iets is wat ik zelf dagelijks doe. Ik lees liever biografieën dan autobiografieën. Bij een autobiografie zie je een leven maar vanuit een perspectief en dat vind ik jammer. Een goede biografie geeft je het gevoel dat je iemand echt leert kennen. Ik hoop dat dit boek dat ook kan doen.

Over het boek

Onno Blom – Het litteken van de dood
Nederland vormde Jan Wolkers, en Jan Wolkers vormde Nederland. Zijn kunstenaarschap ontstond uit woede tegen de God van zijn gereformeerde vader in Oegstgeest, bloeide op in Amsterdam, en vond harmonie op Texel. Zijn romans werden verguisd, bejubeld en bekroond. Wereldwijd werden honderdduizenden exemplaren verkocht van Kort Amerikaans, Een roos van vlees en Turks fruit. Wolkers werd opgeleid als beeldhouwer. Hij maakte vele beelden in brons en glas, en liet een schitterend oeuvre van kleurrijke schilderijen na. Zoals hij beeldhouwde met woorden, zo schreef hij met verf. Meer dan tien jaar lang werkte Onno Blom aan Wolkers’ biografie. Op basis van een schat aan materiaal schetst hij een rebels, obsessief en zinnelijk leven in de greep van liefde en dood. Wolkers had onstuimige relaties met vrouwen en meisjes. De dood van zijn oudste broer en die van zijn tweejarige dochtertje bleven hem tot zijn laatste dag als demonen achtervolgen.