Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Simone Arts is schrijver | boeken op Ikvindlezenleuk | website van Simone

De foto heb ik van Simone Arts gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage

Dit boek wil ik deze zomer lezen…

zomerlezen 2018 simone arts

Een tijd geleden, zeg maar gerust ‘een eeuwigheid geleden’, zat ik op het gymnasium. Ik besloot examen te gaan doen in Grieks. Het Griekse schrift vond ik mooi, net als de architectuur andere kunstvormen uit de klassieke oudheid en de Griekse filosofen vond ik erg boeiend.

Toch haakte ik ook altijd ergens tijdens die zes uur (!) Griekse les per week af: op het punt dat mythologie ter sprake kwam. Hartstikke jammer, want alle verhalen over de goden en halfgoden met hun grote ego’s zijn om te smullen. Hoe kunnen opperwezens zich met elkaar zo verlagen dat ze eerder acteurs in een soapserie lijken? Fascinerend! Tenminste… als het boeiend verteld wordt. En daar schortte het aan. Mijn leraar deed absoluut zijn best, ook al sprak hij een beetje lijzig en kon je aan hem horen dat hij al hééééééél lang niks spannends meer had meegemaakt (gaap).
Het probleem was het loeidikke boek. Het archaïsche taalgebruik in dat boek. De brij aan verhalen die over me heen rolde als stenen op de bodem van een rivier. Ik werd meegesleept in die eindeloze stroom van affaires, eeuwig durende straffen en offers, maar vond geen enkel houvast. Ik werd er doodmoe van. Jammer!

Maar nu is er hoop. En tijd. Want het is zomervakantie en dé Stephen Fry heeft de verhalen uit de Griekse mythologie in een eigentijdse hertaling de wereld in gestuurd. En daarvoor verdient hij wat mij betreft een lauwerkrans!

Fijne zomer!

Over het boek

Stephen Fry – Mythos
Losbandigheid, lust en liefde, moord en doodslag, triomfen en tragedies; de Griekse mythen en sagen zijn wilder en woester dan het leven zelf. Deze verhalen bieden alles wat een lezer zich kan wensen. De oude Grieken inspireerden onder anderen Shakespeare, Michelangelo, James Joyce en Walt Disney. In de handen van Stephen Fry komen de verhalen opnieuw tot leven. We worden verliefd op Zeus, we aanschouwen de geboorte van Athena, we zien hoe Kronos en Gaia wraak nemen op Ouranos, we huilen met koning Midas en we jagen met de even beeldschone als meedogenloze Artemis. Stephen Fry haalt deze verhalen op uit de oudheid en geeft ze hun welverdiende plek in onze moderne tijd.