Begin juli ben ik op bezoek geweest in het warehouse (magazijn) van de Bibliotheek op School (dBos) in Rotterdam. Het warehouse zit op een industrieterrein in de buurt van het vliegveld. Ik word ontvangen door Gosien Kuiper. Zij vertelt me eerst hoe hun organisatie werkt. De Bibliotheek op school in Rotterdam is er voor scholen in Rotterdam (inclusief Hoek van Holland, Rozenburg en Hoogvliet). Het magazijn is 800 vierkante meter en er is bijna 3000 meter aan boekenplanken. Op die boekenplanken staan, als alle boeken aanwezig zijn, 190.000 boeken. Het afgelopen schooljaar (2017/2018) deden er 132 scholen mee met 160 locaties. Volgend schooljaar doen er meer scholen mee. Er zijn in het afgelopen schooljaar 9778 kratten naar scholen gegaan met daarin 240.885 boeken.

Het warehouse is een leerwerkbedrijf. Er werken een paar vaste mensen en voor de rest wordt er stage gelopen door studenten die een opleiding Logistiek doen op het Albeda College. Het warehouse is geen gewone bibliotheekvestiging. Er kunnen geen boeken geleend worden. De boeken die hier in de kasten staan hebben een extra kleurcode en een nummer gekregen. Hierdoor kunnen boeken sneller en gemakkelijker gevonden worden. Dit zorgt voor minder fouten bij het verzamelen van de boeken voor een school. De boeken staan op nummer gesorteerd in kast en niet, zoals in een gewone bibliotheek, op achternaam van de schrijver. Dit betekent ook dat er meerdere exemplaren van 1 boektitel op meerdere plekken in het magazijn kunnen staan.

De boeken die in het warehouse staan zijn afgeschermd van de rest van de collectie van bibliotheek Rotterdam. Ze zijn dus niet in de computercatalogus terug te vinden. De aankoop van nieuwe boeken wordt door de bibliotheek Rotterdam gedaan. Zij bestellen de boeken voor de hele jeugdcollectie van bibliotheek Rotterdam. Van sommige boeken worden er dan wel 60 exemplaren besteld…

Scholen die meedoen met de Bibliotheek op School kunnen voor verschillende opties kiezen. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een wisselcollectie waarbij een paar keer per jaar nieuwe boeken in de klassenbibliotheek komen. Klassen in het basisonderwijs krijgen dan 50 boeken per groep, het speciaal onderwijs krijgt 30 boeken per groep. De school vult een taalprofiel in voor de groepen. Op basis hiervan maakt de bibliotheek een groepsprofiel. Dit groepsprofiel wordt door het bibliotheeksysteem gebruikt om een lijst met boeken op te stellen. Het bibliotheeksysteem zorgt er ook voor dat een boek maximaal 1x in 8 maanden naar eenzelfde groep gaat. Zo krijgt een school dus een paar keer per jaar een hele nieuwe stapel boeken voor de bibliotheek. Scholen kunnen er ook voor kiezen om leerlingen zelf boeken te laten kiezen via de website.

Vanaf augustus worden de eerste wisselcollecties weer aan scholen geleverd, zodat de schoolbibliotheek aan het begin van het schooljaar weer mooi gevuld staat te wachten op lezende leerlingen.

Voordat ik een rondleiding door het magazijn kreeg word ik eerst voorgesteld aan Willem de Waard. Samen met Gosien zorgt hij ervoor dat het warehouse goed loopt en dat de stagiaires een goede stage krijgen. Hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat ze de boekenkisten in- en uitpakken en dat de boeken naar de scholen kunnen worden gebracht.

De rondleiding door het magazijn begint bij de nieuwe boeken. Op deze boeken moeten eerst stickers worden geplakt voordat ze op de planken komen te staan. Daarna lopen we langs stapels lege kratten. Het schooljaar is bijna afgelopen en dus komen de kratten gevuld met boeken terug van de scholen. Medewerkers van het magazijn pakken de kratten uit en zetten de boeken op de juiste plek op de plank. Er wordt ook gecontroleerd of de boeken er nog goed uit zien. Kapotte boeken gaan de papiercontainer in.

Ik voel me een beetje alsof ik een snoepwinkel ben. Er staan hier zoveel boeken…

Ik vond het erg leuk om hier een kijkje te mogen nemen.

 

 

De foto’s zijn door mijzelf gemaakt