boekomslag Annemarie van den Brink - Amigos!

Tijn verveelt zich zonder vriendjes kapot in de Fossielenbuurt. Naar het vieze Mammoetpark durft hij niet. Daar loopt De Top Drie van Erg rond, de grootste pestkoppen die hij kent. Opa Buurt is dan wel zijn praatvriend, maar daar kun je geen boomhut mee bouwen. Tijn kan zijn geluk niet op als de Spaanse Manoe zijn overbuurjongen wordt. Al gauw zijn ze echte amigos. Maar vrienden blijven, dat is nog niet zo makkelijk. Manoe mist Spanje en ziet Tijn niet meer staan. Als Manoe ziek van heimwee wordt en de problemen zich opstapelen, komt Tijn in actie. Maar hij moet dan wel de strijd aangaan met Top Drie van Erg… Daarmee begint een spannend avontuur waarin Tijn zichzelf overwint en Manoe ontdekt dat Tijn een super-amigo is.

knop meer info over boek

Over het verhaal

Pèp! Pèp! Pèp!
Met veel getoeter komt Manoe het leven van Tijn binnen. Tijn springt van de bank en kijkt door het raam. De drie harde toeters galmen nog na in zijn oren. Voor het huis aan de overkant parkeert een verhuiswagen. P&P staat er met grote letters op. Twee mannen met spierbal-armen en blote buiken springen de wagen uit. Ze zijn groot, breed en donker. Dan klinkt er opnieuw getoeter. Dit keer is het een klein autootje. Eerst stapt er een man uit met rode haren en dan een jongen met donker piekhaar, net zo groot als Tijn. Tijn sprint naar buiten. De afgebladderde voordeur klapt dicht.
‘En, Manoe,’ hoort hij de man tegen de jongen zeggen. ‘Wat vind je van de straat?’
De jongen haalt zijn schouders op.
Eindelijk! Een nieuw kind in de Dinostraat, denkt Tijn. Zijn vriendjes uit de Fossielenbuurt zijn allemaal verhuisd. Naar een buurt met een bos en een straat waar de huizen er wél mooi uitzien. Alleen hij is niet verhuisd. Te duur, zegt zijn vader. Niet nodig, zegt zijn moeder. Het Mammoetpark is toch vlakbij? Daar is ruimte genoeg om te spelen. Pfff, Poeppark kun je beter zeggen. Oude mensen laten er hun hond uit. En De Top Drie van Erg loopt er rond. Nee, de enige vriend die hij nog heeft is Opa Buurt. Dat is zijn praatvriend uit de Zee-egelstraat. (blz. 7)

Tijn is erg blij dat er nieuwe mensen in de straat komen wonen, met een jongen van zijn leeftijd. Hij gaat al snel kennismaken en Tijn en Manoe worden vrienden. Manoe woonde in Spanje en is net verhuisd naar Nederlanders. De moeder van Manoe komt later, samen met Rosa. Als ze eindelijk in de straat aankomen blijkt Rosa geen zusje van Manoe te zijn, maar een ezel. Manoe wilde haar niet in Spanje achterlaten. Hier kan ze in de tuin wonen. Maar dan ontsnapt Rosa…

Als hij drie hoeken om is, hoort hij hard getoeter op de Mammoetweg. Als Rosa maar niet… Hij druft er niet aan te denken. Hoe zou hij dat Manoe moeten vertellen? ‘Manoe, Rosa is dood. Ik was net te laat.’ Hij zou zijn vriend meteen kwijt zijn. Zo hard als hij kan, scheurt Tijn door de Fossielenbuurt. Het getoeter is nu vlakbij. Dan komt hij op de drukke Mammoetweg. Hij ziet Rosa meteen. Ze staat als een standbeeld midden op een zebrapad en kijkt bang om zich heen.
‘Je leeft nog!’ Tijn laat zijn step op straat kletteren en rent op Rosa af. Hij legt zijn armen om haar hals. Hij is al een beetje gewend aan het ruwe ezelsvel. Hoe krijg ik Rosa weg? denkt hij. Dan weet hij het. Een verhaal, daar is hij goed in.
De auto’s toeteren nu nog harder.
‘Hé jij daar!’ roept een vrouw boos uit haar auto. ‘Haal dat rotbeest eens weg!’
Tijn klopt Rosa zachtjes op haar rug. Hij weet niet zo heel veel van Spanje. Alleen een beetje uit het boek van de Biebbus. Hij ziet de plaatjes weer in zijn hoofd. Van het strand, de stierenvechters, de gekke gebouwen en de sinaasappelbomen. Hij vertelt een verhaaltje over een ezeltje dat graag met Rosa in de wei wil staan. Het helpt. Rosa zet haar ene poot voor de andere. Rustig steekt ze met Tijn het zebrapad over. (blz. 35)

Rosa wandelt rustig met Tijn mee naar het huis van Manoe. Manoe is erg blij dat Rosa weer terug is. Hij denkt dat ze een vriendje nodig heeft. Tijn en Manoe gaan in het Mammoetpark op zoek naar andere ezels. Zal het hen lukken om een vriendje voor Rosa te vinden? Blijven Tijn en Manoe altijd vrienden?


Luister naar het begin van dit boek...

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
dit boek is een van de kerntitels voor de Kinderboekenweek 2018
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
De zwart-wit illustraties zijn gemaakt door Harmen van Straaten
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties laten Tijn en Manoe zien en wat ze samen doen

illustratie uit Annemarie van den Brink - Amigos!

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersonen zijn Tijn en Manoe
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Nee, ik wil niemand ontmoeten
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in de Dinostraat waar Tijn en Manoe wonen en in het Mammoetpark
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het verhaal gaat over vriendschap, in allerlei verschillende soorten. Vriendschap tussen kinderen van dezelfde leeftijd, tussen ezels, met oudere mensen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet

Geef een antwoord