Clara is een keer zo stom geweest om in de klas te vertellen wat ze later wil worden. ‘Ontdekkingsreiziger,’ flapte ze eruit. Bijna de hele klas barstte in lachen uit: alsof je dat zomaar kunt worden, als meisje nog wel! Maar Clara is vastberaden en gaat op zoek naar de beroemde wereldreiziger die in haar eigen stad schijnt te wonen. Dan gebeurt er iets verschrikkelijks…

knop meer info over boek

Over het verhaal

Clara Bartels heeft een bijzondere droom. Ze is er al vaak om uitgelachen. Niet alleen op school, ook daarbuiten, door grote mensen. Meisjes moeten niet van die grote dromen hebben, zeggen ze. Al helemaal niet als je de dochter bent van een timmerman. Zulke meisjes worden hooguit schooljuffrouw, totdat ze trouwen, kinderen krijgen en het huishouden gaan doen. Dat lijkt Clara ontzettend saai, ze moet er niet aan denken.
Ze is een keer zo stom geweest om in de klas te vertellen wat ze later wil worden, toen meester Korevaar ernaar vroeg.
‘Bakker,’ zei Maarten van Berkel, omdat hij zijn vader zou opvolgen.
‘Winkelmeisje,’ antwoordde kruideniersdochter Louise.
‘Marktkoopman,’ zei Henk van Tolbrug, want zijn vader is dat.
Zo ging het een poosje door. Niet iedereen wist het al. Waarschijnlijk hadden niet alle kinderen veel keus en zouden ze in een of andere fabriek terechtkomen.
Toen Clara aan de beurt was, flapte ze eruit: ‘Ontdekkingsreiziger.’
Bijna de hele klas moest lachen.
Henk van Tolbrug draaide zich naar haar om en siste: ‘Je bent niet goed bij je hoofd.’
Meester Korevaar dacht er kennelijk anders over. Hij zei: ‘Zo, jij durft grote dromen te heben. Daar is niks mee, kind, grote dromen leiden vaak tot grote prestaties.’
Toen moest de klas nog harder lachen, maar Clara kon aan sommige gezichten zien dat ze misschien juist jaloers waren dat zij zo’n grote droom durfde te hebben. (blz. 7)

Het is 1911 en Clara is 11 jaar. Haar grote droom is om ontdekkingsreiziger te worden, maar iedereen om haar heen vertelt haar dat dat niets voor meisjes is. Clara vindt het leuk om naar school te gaan en ze hoopt dat ze na dit schooljaar verder mag leren. Haar beste vriend Koos weet nog niet wat hij wil worden. Hij helpt na schooltijd zijn moeder in het café. De ouders van Clara hebben liever niet dat Clara met Koos omgaat omdat zijn moeder in een café werkt. Maar Clara vindt dat ze dat heel goed zelf kan uitmaken. Op school krijgt ze een baantje dat normaal gesproken alleen naar jongens gaat. Ze wordt het meisje van de bel. Dat betekent dat zij de deur open mag doen als er op school aangebeld wordt en deze persoon naar de bovenmeester mag brengen. Clara is ontzettend blij dat meester Korevaar haar hiervoor heeft uitgekozen.

De allereerste keer dat de bel ging, had ze natuurlijk goed op zitten letten en hoorde ze hem meteen. Ze schrok er evengoed van, sprong de bank uit en liet de anderen met hun sommen achter.
Er stond een vrouw voor de deur.
‘Wat kan ik voor u doen?’ zei Clara beleefd.
‘Ik wil de bovenmeester even spreken over mijn dochter Emma, ze zit bij meester Klaassen.’
‘Komt u binnen,’ zei ze tegen de vouw. ‘Als u hier wacht, zal ik meester Doorman vragen of het schikt.’ Ze had dit zinnetje van tevoren uit haar hoofd geleerd en het kwam er moeiteloos uitrollen.
Ze liep de lange gang door naar het kantoortje van de bovenmeester en klopte aan. ZE wist dat ze pas de deur mocht openen als de bovenmeester ‘binnen’ had geroepen. Ze moest hem groeten en zeggen waar ze voor kwam. Kennelijk had meester Korevaar neits gezegd over haar aanstelling, want Doorman leek nogal verrast toen Clara ineens voor hem stond. Hij gluurde haar over zijn bril aan en zie: Hé, een meisje.’
‘Dat heeft u goed gezien, meneer,’ flapte Clara eruit. Ze stapte op hem af en gaf hem een hand. Ze kon aan zijn gezicht zien dat hij niet wist of hij verbaasd moest reageren of boos.
‘Ik ben Clara Bartels,’ zei ze erachteraan. ‘Meester Korevaar heeft mij gekozen als de opvolger van Niek Fransen. Ik ben nu van de bel.’
‘O ja, Niek is gaan werken. En nu dus een meisje van de bel.’
Hij keek een tijdje peinzend voor zich uit alsof hij voor het eerst van zijn leven een meisje zag.
‘Ja, de tijden veranderen,’ zei hij toen. ‘Misschien komt er op mijn plaats ooit wel een vrouw te zitten.’ Hij trok er wel een bedenkelijk gezicht bij. (blz. 70)

Dan gebeurt er iets vreselijks. Clara’s vader wordt ziek en gaat een paar dagen later dood. Er verandert heel veel in Clara’s leven. Kan ze nu nog wel doorleren of moet ze een baantje zoeken? En wat voor baantje zou ze dan willen?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
grappig, realistisch, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Aan het begin van de hoofdstukken staat een zwart-wit illustratie. Deze zijn gemaakt door Natascha Stenvert
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties zijn versiering

illustratie uit Pieter Feller & Tiny Fisscher - Clara

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Clara
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ja, ik wil Clara ontmoeten
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
In het verleden (vroeger)
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in Amsterdam
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een verhaal over een meisje aan het begin van de 20e eeuw die ontdekkingsreiziger wil worden. Iedereen om haar heen zegt dat vrouwen zoiets niet kunnen doen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit is het eerste deel van een trilogie. Ik ben ontzettend benieuwd hoe het verhaal van Clara verder gaat
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil het boek misschien nog een keer lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen