Schaduw gaat over de vriendschap tussen de Engelse jongen Matt en Aman, afkomstig uit Afghanistan. Schaduw is de naam van de hond van Aman. Aman vlucht met zijn moeder en een aangelopen hond na een aanslag van de Taliban naar Engeland. Daar woont haar broer en ze hopen er een veiliger bestaan te kunnen opbouwen. Ze maken een bizarre reis die begint in de laadbak van een vrachtwagen en eindigt in een opvangcentrum voor vluchtelingen. Zes jaar gaan voorbij en asielaanvragen lijken op niets uit te lopen. Matt mag uiteindelijk zijn nieuwe vriend niet meer bezoeken maar vraagt zijn opa naar het asielcentrum te gaan. Opa is journalist en hoort het schrijnende verhaal van Aman en zijn hond. Na publicatie van het verhaal proberen steeds meer vrienden ervoor te zorgen dat Aman en zijn moeder mogen blijven.

kno meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Ivenka 
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, interessant, mooi, ontroerend, realistisch, spannend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Ja enkele zwart-wit illustraties van Christian Birmingham
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
Mooi en passend bij t verhaal
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Het verhaal gaat over de vriendschap tussen de Engelse jongen Matt en Aman, afkomstig uit Afghanistan. Aman is met z’n moeder en de aangelopen hond Schaduw na een aanslag van de Taliban naar Engeland gevlucht. Daar woont zijn oom en ze hopen er een veiliger bestaan op te kunnen opbouwen. Zes jaar gaan voorbij en asielaanvragen lijken op niets uit te lopen. Zouden Aman en z’n moeder in Engeland mogen blijven? En hoe is het met Schaduw?
Wie is de hoofdpersoon?
Aman
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
De hond Schaduw om met hem te knuffelen
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
Engeland en Afghanistan
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een spannend en indrukwekkend verhaal. Het sluit aan bij de huidige discussie over het vluchtelingenbeleid in de wereld. Kinderen kunnen zich voorstellen wat er gebeurt als je land verscheurd wordt door oorlog en je moet vluchten….
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Aanrader
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen