Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Sandra Hessels (vertaler) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

zomerlezen 2018 sandra hessels

Ha, dat is een van de lastigste vragen om te beantwoorden. Ik wil zo véél lezen. En zelf schrijven, want daar kom ik tot nu toe ook maar niet aan toe. En vertalen, want de kinderen hebben wel schoolvakantie, maar mama’s deadlines doen daar niet aan. En o, wat staan er nog veel boeken ongelezen in de kast.

Nou zijn er wel boeken die ik heel erg graag wil lezen. Van sommige boeken roep ik dat al een paar jaar, zoals het slotdeel van de Mara Dyer-trilogie van Michelle Hodkin. Ik mocht deel 1 en 2 vertalen naar het Nederlands en ik was helemaal onder de indruk van de sterke schrijfstijl en de manier waarop de tekst boordevol aanwijzingen zit die je eigenlijk pas bij de tweede keer lezen ziet. En dan ook nog met een verteller die steeds minder betrouwbaar blijkt… Deel 3 werd niet meer vertaald, maar ik heb ‘m wel gekocht. En bewaard voor een speciaal moment, ken je dat? Kortom, ik moet ‘m nog steeds lezen.

Zo voor de zomer lijkt het me ook heel leuk om het nieuwe boek van Hendrik Groen te lezen. Het is een roman, dit keer, dus ik weet niet wat ik ervan moet verwachten. Ben heel benieuwd, en ik denk dat dit wel een grote kanshebber is om ook echt gelezen te worden de komende tijd. (Vraag het me over een paar weken nog maar ‘s.)

Ik ben ook al jaren fan van Anne Rice’ vampierenkroniekenserie. Die was afgelopen na Blood Canticle, maar ging toen ineens toch weer verder met Prince Lestat. Die heb ik staan, en de verdere vervolgdelen die ineens blijven komen nog niet. Ik heb reviews gezien die me een beetje huiverig maken. Ik vond de serie geweldig, Interview with the Vampire is nog steeds een van mijn meest favoriete boeken (en films), en daarom ben ik bang dat het een teleurstelling wordt. Maar ja, daar kom je maar op één manier achter…

Tot slot ga ik ook kinderboeken lezen deze zomer, maar dan echt. Omdat ik ze moet vertalen, haha, dat ook. Maar ook omdat er in de gratis Vakantiebieb-app weer leuke titels staan. Zo leerde ik vorig jaar Keverjongen kennen (aanrader!) en ben ik dit jaar heel benieuwd naar Verhalen uit de Heksenkeet. En hier in de kast ligt ook Dit boek gaat NIET over mevrouw Moes en haar kakkerlakken. Die gaan we ook lezen.

zomerlezen 2018 sandra hessels

Over de boeken

Michelle Hodkin – The Retribution of Mara Dyer
It had to end sometime, but Mara Dyer had no idea it would end like this. She wants to believe there’s more to the lies she’s been told and she doesn’t stop to think about where her quest for the truth might lead. She never had to imagine how far she would go for vengeance, but with loyalties betrayed, guilt and innocence tangle, and fate and chance collide in this shocking conclusion to Mara Dyer’s story. Retribution has arrived.

Hendrik Groen – Leven en laten leven
Arthur Ophof had zich het leven toch anders voorgesteld. In plaats van spectaculaire reizen te maken naar verre landen, staat hij vier keer in de week in de file van Purmerend naar Breukelen én in de file van Breukelen naar Purmerend. Groots en meeslepend kun je zijn uitgebluste, kinderloze huwelijk en zijn autovrije hofje voor de deur niet noemen. En hij wordt vijftig, dus de tijd begint te dringen. Maar als zijn werkgever hem ‘helaas’ moet ontslaan en hij er een mooie ontslagvergoeding uit weet te slepen, openen zich onverwachts mooie perspectieven op een geheel nieuw leven…

Anne Rice – Prince Lestat
The vampire world is in crisis – their kind have been proliferating out of control and, thanks to technologies undreamed of in previous centuries, they can communicate as never before. Roused from their earth-bound slumber, ancient ones are in thrall to the Voice, which commands that they burn fledgling vampires in cities from Paris to Mumbai, Hong Kong to Kyoto and San Francisco. Immolations, huge massacres, have commenced all over the world. Who – or what – is the Voice? What does it desire, and why? There is only one vampire, only one blood drinker, truly known to the entire world of the Undead. Will the dazzling hero-wanderer, the dangerous rebel-outlaw Lestat heed the call to unite the Children of Darkness as they face this new twilight?

Femke Dekker – Een pittig soepje
De Heksenkeet is een spannend huis met krakende trappen en piepende deuren, waar regelmatig rare dingen gebeuren. Dat is niet zo verwonderlijk, want de vier bewoonsters – Sybil, Lidwien, Stella en Luna – zijn niet alleen heks maar ook nog eens knettergek. In dit eerste deel brouwt Sybil een soepje dat net iets te pittig is, waardoor de dingen anders lopen dan ze had gepland. Wat moet ze nu met die kattensnor en kattenpootjes?

Marieke van Hooff – Dit boek gaat NIET over mevrouw Moes en haar kakkerlakken
Maar waar gaat het dan wel over? Over de familie Ginderachter: een familie die iedere dag wiebelt tussen 10-12. Over de president van Madagaskar. Over de rotte tand van de pekinees van de minister van buitenlandse zaken. Over ringstaartmaki’s, een verdachte butler en een schietgrage veiligheidsagent. Over vermeende vliegtuigkapingen, baobabvruchten en over tandflossen. Over personages die tilt slaan en vertellers die daar mee om moeten gaan.

De foto’s heb ik van Sandra Hessels gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage