Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Suzanne Wouda (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

zomerlezen 2018 suzanne wouda

Ik denk dat mijn nog-te-lezen-stapel wel een meter hoog is en dus keek ik uit naar deze zomer. Eindelijk zou die stapel slinken. Maar vakantietijd is schrijftijd en met een mega-deadline voor de deur (hij klopt al aan), ga ik dapper achter mijn laptop zitten. Want in oktober moet mijn nieuwe historische roman uitkomen. Het boek gaat over Maria van Reigersberch, de vrouw van Hugo de Groot. Ik denk dat ik niet meer hoef te melden dat die uit Slot Loevestein ontsnapte in een boekenkist, toch?

Maar goed, áls ik tijd over heb, ligt het boek Tijl van Daniel Kehlmann boven op de stapel. Het boek gaat over Tijl Uilenspiegel, de legendarische entertainer, die na de dood van zijn vader door Europa trekt en hofnar van de “Winterkoning” Frederik van Bohemen wordt.

Ik wil dit boek graag lezen omdat het onderwerp me aanspreekt en omdat ik wil onderzoeken op welke manier de schrijver fictie en feit gecombineerd heeft. Tijl is namelijk een figuur uit de folklore en leefde in de 14e eeuw. Het boek speelt echter in de 17e eeuw.

Dus ik lees Tijl niet alleen voor mijn plezier, ook om ervan te leren.

Juist historische romans die net een wat andere insteek hebben, boeien me. Zo stapt de verteller in De schilder en het meisje van Margriet de Moor regelmatig uit het verhaal en maakt een verbinding tussen heden en verleden. Dat vond ik prachtig gedaan.

Volgens mij is Tijl een heel origineel boek en ik verheug me erop het te gaan lezen. Nu nog de tijd ervoor vinden. Eerst maar weer heel hard verder schrijven. Fijne zomer, iedereen!

Over het boek

Daniel Kehlmann – Tijl
Tijl Uilenspiegel, legendarisch entertainer en provocateur, staat er alleen voor wanneer zijn vader, verdacht van duivelse magie, begin zeventiende eeuw door de kerk ter dood wordt veroordeeld. De jonge Tijl moet vluchten en trekt door een door godsdienstoorlogen geteisterd Europa, waar iedereen van huis en haard is verdreven. Zo ook Frederik van Bohemen, de ‘Winterkoning’, die na een koningschap van slechts één winter Praag moet verlaten en als balling zijn toevlucht zoekt in Den Haag. Tijl wordt zijn hofnar en kan het vooral goed vinden met zijn vrouw Liz – net als hij een rebelse geest met een groot rechtvaardigheidsgevoel.

De foto heb ik van Suzanne Wouda gekregen om bij deze blogbijdrage te gebruiken