Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Ted van Lieshout (schrijver, illustrator) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

zomerlezen 2018 ted van lieshout

Sinds ik een e-reader heb kan ik op vakantie met een klein koffertje. Alle boeken die ik vroeger mee moest sjouwen, passen in dit kleine apparaat. Een uitkomst. Nadelen zijn er ook: een boek laat ik gewoon op mijn handdoek liggen terwijl ik zelf de zee in huppel; een e-reader kun je niet onbeheerd achterlaten.

Ik lees momenteel Alan Hollinghursts ‘De Sparsholt affaire’. Ik doe dat omdat ik nog nooit iets van hem gelezen heb, maar het wel al jaren van plan was. Edward van de Vendel raadde het aan. Dit is wat hij over het boek schreef: ‘Eigenlijk hadden hier álle dikke romans van Hollinghurst kunnen staan, vooral ook “Kind van een vreemde” en “De schoonheidslijn” (of zijn debuut “De zwembadbibliotheek“), want zijn boeken lees je wegzinkend: in een gay wereld, in het Engeland in diverse tijden, in hoe mannen jong zijn en in hoe ze ouder worden.’

Als Edward zegt dat een boek goed is, dan is dat zo.

Over het boek

Allan Hollinghurst – De Sparsholt affiare
In het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog vertelt Freddie Green het verhaal van zijn studentenleven in Oxford. Er is een nieuwe student aangekomen, David Sparsholt, voor wie Freddie en zijn vriend Evert Dax een meer dan gewone belangstelling hebben. Zijn fysieke aantrekkelijkheid is even sterk als zijn raadselachtige afstandelijkheid. De oorlog lijkt zich slechts aan te dienen wanneer de huisknecht bij de invallende avond de ramen komt verduisteren. De schijnbaar onschuldige romantiek van een studententijd heeft echter zijn weerslag op de vrienden, en zelfs op de generaties na hen.

De foto heb ik van Ted van Lieshout gekregen voor bij deze blogbijdrage