Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Maria Postema (vertaler, schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen”

Dit boek wil ik deze zomer lezen

zomerlezen 2018 maria postema

Ik ga deze zomer een boek lezen dat ik al een keer gelezen heb: Frankenstein, or the modern Prometheus van Mary Shelley. Het is geen nieuw boek, want het verscheen voor het eerst in 1818 (200 jaar geleden dus!), maar toch denkt bijna iedereen bij het horen van de titel meteen aan een eng monster. Ik ga Frankenstein herlezen omdat ik het leuk vind, maar ook om een andere, bijzondere reden: voor uitgeverij Blossom Books mag ik namelijk een nieuwe, moderne Nederlandse bewerking gaan maken. En dat is leuk, want veel mensen hebben wel van het boek gehoord, maar het nog nooit gelezen.

Het mooie aan Frankenstein vind ik dat het eigenlijk een heel ander verhaal is dan je in eerste instantie misschien verwacht. Ten eerste is ‘Frankenstein’ niet het monster zelf, maar Victor Frankenstein, de man die het monster heeft gemaakt. En ten tweede is het monster eigenlijk helemaal niet zo’n verschrikkelijk wezen: hij is leergierig en vooral op zoek naar vriendschap en iemand om mee te praten. Maar omdat iedereen hem zo eng vindt en Victor Frankenstein geen partner voor hem wil maken, wordt hij uiteindelijk steeds bozer en gefrustreerder. Hoe dat afloopt kun je in 2019 lezen in mijn bewerking, maar nu ga ik eerst zelf weer even lezen… Ik ben alvast begonnen, zoals je op de foto kunt zien: die is gemaakt bij het Meer van Genève, waar Mary Shelley met haar man op bezoek was bij een vriend. Op een saaie, regenachtige avond besloten ze een wedstrijdje te doen wie het spannendste spookverhaal kon schrijven. De verhalen van de twee mannen kent inmiddels niemand meer, maar het verhaal dat de 19-jarige Mary verzon, is nog altijd wereldberoemd!

Over het boek

Mary Shelley – Frankenstein
Obsessed by creating life itself, Victor Frankenstein plunders graveyards for the material to fashion a new being, which he shocks into life by electricity. But his botched creature, rejected by Frankenstein and denied human companionship, sets out to destroy his maker and all that he holds dear.

Deze foto heb ik van Maria Postema gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage