Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2018): Tiny Fisscher

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Tiny Fisscher (schrijver, vertaler) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

zomerlezen 2018 tiny fisscher

‘Ik heb meerdere boeken op mijn verlanglijstje staan, maar tijdens vakanties lees ik meestal het liefst een goeie thriller (wel eentje met weinig bloed of ellendig geweld, want daar kan ik niet tegen). ‘President vermist‘, van James Patterson en Bill Clinton, lijkt mij precies aan de eisen te voldoen die ik aan een thriller stel. Natuurlijk is dat niet het enige boek dat ik deze zomer wil lezen, ook de historische roman ‘Lily Dumont‘ van Pauline van de Ven, staat hoog op m’n lijstje, evenals ‘Het verhaal van de bamboesnijder‘ van dezelfde auteur, van wie ik nog nooit iets heb gelezen, maar waar ik laatst op Facebook een post over las die me nieuwsgierig maakte. Of ik ook daadwerkelijk deze zomer aan deze titels toekom, is trouwens nog niet honderd procent zeker, want er staan ook nog heel andere soorten boeken op mijn lijstje (ook non-fictie) en ik lees altijd waar ik op dat moment voor in de stemming ben. Laten we kijken wat er van komt.”

Over de boeken

James Patterson & Bill Clinton – President vermist
Het Witte Huis is de thuisbasis van de president van de Verenigde Staten, de best bewaakte persoon ter wereld. Hoe is het dan mogelijk dat de Amerikaanse president spoorloos verdwijnt?

Pauline van de Ven – Lily Dumont
Vrolijke, avontuurlijke fabrikantendochter Lily Dumont trouwt aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog met de degelijke, voorzichtige Béla en verhuist naar Boedapest. Daar draait Lily’s leven eerst nog om zomerjurken, jaarlijkse feestdagen en jammerklachten over de dienstbode. Maar de moeilijke taal isoleert haar, het milieu van ambtenaren en juristen is heel anders dan het fabrikantenmilieu waar ze uit voortkomt en in Boedapest is ze niemand. Met groeiend heimwee kijkt ze uit naar de post. Als haar vriendin zwanger raakt en Béla wordt weggeroepen in het leger, raakt ze in een crisis. Wanneer haar grootste verlangen uiteindelijk in vervulling gaat, mag Lily korte tijd baas over haar eigen leven zijn, het middelpunt, de as van het wagenwiel, een vrouw die de gebeurtenissen naar haar karakter zet. Maar dan vallen de Duitsers en de Russen Hongarije binnen en moet ze in een belegerde stad leren zich te handhaven en te overleven.

Pauline van de Ven – Het verhaal van de bamboesnijder
Een oude bamboesnijder vindt een meisje in een holle bamboestengel. Hij neemt haar mee naar huis. Binnen een paar maanden groeit ze uit tot een verblindende schoonheid die alle mannen in het keizerrijk het hoofd op hol brengt. De ‘Lichtprinses van de Buigende Bamboe’ zoals ze haar noemen, wijst haar vrijers hardvochtig af. Vijf prinsen houden vol. De prinses wil er zeker van zijn dat ze bij haar toekomstige bruidegom volmaakt begrip en overeenstemming vindt. Daarom eist ze het bijna onmogelijke: ze vraagt geschenken voor haar zintuigen. Hij die iets totaal nieuws meebrengt en haar dat zo precies kan beschrijven dat ze het al kan zien, horen, ruiken, voelen of proeven voordat ze het heeft uitgepakt – met hem zal ze trouwen. Alle prinsen falen, en daar is Mikazuki heel opgelucht over. Dan probeert de keizer, die van het bijzondere meisje heeft gehoord, haar voor zich te winnen met hoofd en hart… Gebaseerd op een Japans sprookje uit de Negende Eeuw, ‘Taketori Monogatara’, een van de oudst bewaard gebleven verhalen ter wereld.

De foto heb ik van Tiny Fisscher gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage