Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Paul van Loon (schrijver) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

zomerlezen 2018 paul van loon

Deze zomer ga ik o.a. de biografie lezen van mijn naamgenoot, geschreven door Philip Norman.

Ik lees de laatste jaren vooral biografieën van mensen, die ik interessant of inspirerend vond, of die nog steeds inspirerend zijn. Dat zijn vooral muzikanten, kunstenaars en auteurs, zoals Sendak, Jean Dulieu, Tove Jansson, Jagger, Clapton, Dahl, Ron Wood, Stephen King, Asimov en anderen. En nu is McCartney dus aan de beurt. Net zoals de Stones is hij er al heel mijn leven, net als de zon, de maan en de sterren.

Over het boek

Philip Norman – Paul McCartney
Dit is het verhaal van een van de meest succesvolle songwriters van onze tijd, van een man die schijnbaar moeiteloos de mooiste liedjes schreef, die werd overladen met roem, maar zich op zijn zeventigste nog net zo onzeker voelde als toen hij als tiener samen met John, George en Ringo de wereld veroverde. Philip Norman laat ons kennismaken met de jonge Paul McCartney. Zijn jeugd was getekend door het verlies van zijn moeder Mary. Zijn vader Jim werd niet alleen Pauls houvast, maar ook zijn eerste en enige muziekleraar. Norman toont hoe de samenwerking met John Lennon zich vormt, hoe het nog piepjonge duo de ene hit na de andere produceert, en hoe hun onderlinge wedijver uiteindelijk leidt tot het uiteenvallen van de Beatles. Maar hij vertelt ook het verhaal dat volgt, van de ex-Beatle Paul McCartney, die zich terugtrekt in Schotland, waar hij besluit zijn eigen band Wings op te richten.

De foto heb ik van Paul van Loon gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage