Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

Ik hou van boeken die anders zijn dan anders. Ik ben iets minder van de voorspelbare verhalen. Maar ja: wie houdt daar nou wel écht van? Voor mij zijn de belangrijkste ingrediënten voor een goed boek: verrassing en humor. En een goed doortimmerd verhaal is ook nooit weg, natuurlijk. Hoe dan ook: als een boek dát heeft, en ik droom weg in mooie sfeerbeschrijvingen of goede personages, dan is het voor mij goed geslaagd.

Deze zomer wil ik graag “Paard, paard, tijger, tijger” van Mette Eike Neerlin lezen. Het is een boek van een Deense schrijfster, en ik heb wat met Denemarken. Bovendien vind ik de boeken en films die daar vandaan komen erg passen bij mijn smaak. Net even anders dan anders. “Paard, paard, tijger, tijger” is een hele bijzondere titel, die me nieuwsgierig maakt, en bovendien heeft het boek de Deense Book Award 2015 gewonnen, dus ja: ik ben benieuwd.

Verder staat op mijn lijstje een boek van de Nederlandse schrijver Thijs Goverde, en wel :”Donderkat vs kettingzaag.” Het verhaal op de achterflap vertelt me dat het een absurd verhaal is met schurken, vreemde dieren en een moeder die bommen maakt. In een jungle. Zonder kleren. Nou, dan heb je me. Niet vanwege die kleren, maar omdat het klinkt als een zeer bijzonder verhaal mét humor.

Het derde boek wat ik wil lezen is “De pelikaan” van Martin Michael Driessen.
Het boek wordt omschreven als “een boeiende puzzel in een tragi-komisch verhaal”. Het is het eerste boek dat ik van deze schrijver ga lezen, dus ik weet niet goed wat ik er van kan verwachten, maar ik kan niet wachten om er in te beginnen.

zomerlezen 2018 joke eikenaar
zomerlezen 2018 joke eikenaar
zomerlezen 2018 joke eikenaar

Informatie over het boek

Mette Eike Neerlin – Paard paard tijger tijger
Het leven van Honey is al gecompliceerd genoeg met haar chaotische familie. Thuis draagt ze (mede) de zorg voor haar gehandicapte zus en voor het huishouden en wil ze het iedereen naar de zin te maken. Ze probeert om niet op te vallen en geeft nooit tegenspraak. Als haar op een dag gevraagd wordt, terwijl ze bij de bushalte slentert, of ze met de bus mee moet, antwoordt ze vanzelf “ja’. En ze zegt ook ‘ja’ op de vraag of zij Karen is die als laatste verwacht wordt op de cursus Chinees. En op de vraag of zij de kleindochter is die Marcel in het hospice komt opzoeken. Zo komt ze in onmogelijke situaties terecht, maar sluit ze ook vriendschap met de terminaal zieke Marcel. Marcel laat haar zien dat ze zelf keuzes mag maken en haar eigen pad kan kiezen. Op haar beurt helpt Honey Marcel om zich te verzoenen met zijn verloren dochter.

Thijs Goverde – Donderkat vs kettingzaag
De Donderkat is terug! Alhoewel… terug? Michael, Gaby en hun ouders worden achterna gezeten door een bende schurken. Ze vluchten diep het oerwoud in, ver van de beschaafde wereld, waar niemand hen kan vinden. Daar zijn ze veilig. Behalve dan voor de alligators en de verschrikkelijke Sissipi’s. En de schorpioenen. En de spinnen (zo groot als je vuist!) Maar op een dag krijgen ze bezoek. Van een man in een kano, met een geheimzinnig plan. En van een groep kerels met kettingzagen. Zal het mama lukken op tijd een paar bommen in elkaar te knutselen? Zonder laboratorium? Zonder witte jas? Zonder onderbroek, zelfs?

Martin Michael Driessen – De pelikaan
Andrej is postbode in een slaperig stadje aan de Adriatische kust in communistisch Joegoslavië. Josip is verantwoordelijk voor de kabeltrein naar het heldenmonument boven op de heuvel. Hij is ongelukkig getrouwd en houdt er een minnares op na. Amateurfotograaf Andrej weet beelden van een amoureuze ontmoeting vast te leggen en begint Josip ermee te chanteren. Kort hierna ontdekt Josip dat postbode Andrej brieven open stoomt en geld steelt. Om aan de verwachtingen van zijn onbekende chanteur te voldoen begint hij op zijn beurt Andrej te chanteren. Intussen kabbelt de blauwe zee rustig door.

Over Joke Eikenaar

De foto’s heb ik van Joke Eikenaar gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage