Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Marieke Nelissen (illustrator) antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’

Dit boek wil ik deze zomer lezen

Ik wil al heel lang de klassieker Don Quichot van Cervantes lezen. De mensen die het gelezen hebben zijn er namelijk aanstekelijk enthousiast over. Ze vertellen met heel veel passie over de karakters. Zoiets mag ik toch niet missen? Ik wil dat ook ervaren! Ook al is het een ontzettend dik boek en is de taal oud en taai. Toch ben ik vastbesloten het boek uit te krijgen! Ook al lukt dat niet in één zomer. Gelukkig kan ik het oude boek van mijn ouders lenen zo lang als ik wil.

De tweede aantrekkingskracht tot het boek zijn de onweerstaanbaar prachtige prenten van Gustave Doré. Dit soort prenten worden volgens mij niet meer gemaakt (veel te arbeidsintensief voor onze ‘snelle’ tijd) en misschien zelfs niet meer geëvenaard (maar dat mag ik eigenlijk niet zeggen, want je weet maar nooit! Maar zo voelt het wel). Er zit zo ontzettend veel detail in elke prent, enorm veel pathos en ook dynamiek. En zo kundig uitgevoerd. Wat een rijkdom om naar te kijken!

Ik ben al bij hoofdstuk tweeëntwintig.

zomerlezen 2018 marieke nelissen-1
omslag Don Quichot
zomerlezen 2018 marieke nelissen-1
illustratie van Gustave Doré

Over het boek

Miquel de Cervantes Saavedra – De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha
Het boek dat Cervantes in 1605 publiceerde (het tweede deel kwam in 1615 uit) is beroemd geworden. Miljoenen lezers over de hele wereld hebben genoten van de talloze sterke verhalen die in de roman worden opgedist. Verhalen over Don Quichot van La Mancha die ridder wilde zijn in een wereld die niet meer in ridderlijkheid geloofde. Zijn gevecht met de windmolens is spreekwoordelijk geworden en dat de ridder zijn avonturen opdraagt aan zijn geliefde Dulcinea weet iedereen. Maar wie het kloeke boek waarin zijn wederwaardigheden zijn opgetekend leest, zal verrast worden door de hoeveelheid wijsheid die tussen het rijke boeket aan verhalen ten toon wordt gespreid en zal merken dat Cervantes heel wat meer te vertellen heeft dan de bekende verhalen die in omloop zijn. Al spelen de verhalen zich af in het zestiende-eeuwse Spanje, de lezer zal verwonderd staan over de moderne indruk die de roman ook vandaag de dag nog maakt.

De foto’s heb ik van Marieke Nelissen gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage