Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Jaap Friso antwoord op de vraag ‘Welk boek wil je deze zomer lezen?’ Jaap Friso is recensent van jeugdboeken en leesbevorderaar. Meer informatie over Jaap Friso vind je op zijn website JaapLeest.

Dit boek wil ik deze zomer lezen

zomerlezen 2018 jaap friso

Op het Franse strand las ik in juni in één middag ‘De wind in de wilgen uit‘. De klassieker van Kenneth Grahame in de bewerking van Reggie Naus. Ik weet niet waarom ik het boek nog niet eerder las, dat is soms gewoon zo en deze uitvoering schreeuwde om gelezen te worden. Net als ‘Levende Bezems‘ trouwens, ook een klassieker die ik nog moet lezen en onlangs opnieuw verscheen. Misschien komt dat er deze zomer nog van. Ook wil ik graag Nevermoor nog lezen, geen boek dat me direct aanspreekt, maar collega-recensent Bas Maliepaard vraagt iedere keer of ik het nou al heb gelezen.

De Wind in de wilgen‘ las ik met veel plezier. De nieuwsgierigheid en verwondering van Mol, de zakelijke slimheid van Rat en de eigenwijze domheid van Pad. Dieren met karakter en zonder moraal of vage boodschapjes, die bij Toon Tellegen nog wel eens wil storen. En dan die fijne tekeningen nog.

Over de boeken

Kenneth Grahame – De wind in de wilgen
Het is lente. Aan de oever van de rivier genieten Mol en Rat van het zorgeloze leven. Ze picknicken, maken tochtjes in Rats roeiboot, en Rat vertelt Mol alles over de wijde wereld. Bijvoorbeeld over het Wilde Woud, waar gevaarlijke dieren wonen, over Das, die nooit bezoek wil, en over de rijke Pad, die in het mooiste en grootste huis in de omtrek woont. Pad heeft de ene bevlieging na de andere. Als de vrienden met Pads splinternieuwe woonwagen van de weg worden gereden door een auto, raakt Pad helemaal bezeten van deze razendsnelle manier van reizen. En vanaf dat moment kan hij nog maar aan één ding denken: hij moet en zal ook een auto bemachtigen…

Lisa Tetzner – Levende bezems
Levende bezems, dat waren jongens tussen de negen en de veertien jaar die als hulpjes van Italiaanse schoorsteenvegers werkten. Dat was geen fijn baantje, ze moesten in stikdonkere, nauwe schoorstenen kruipen, werden vies en kregen vaak roet in hun longen. Dit boek gaat over zo’n ‘levende bezem’. Giorgio wordt door zijn vader verkocht aan de man met het litteken. Na een lange en avontuurlijke reis komt hij aan in Milaan. Als schoorsteenjongen moet Giorgio keihard werken en wordt hij slecht behandeld. Hij sluit zich aan bij de ‘Bond van de Zwartgezichten’. Die bestaat uit allemaal levende bezems. Samen proberen ze vrij te komen…

Jessica Townsend – Morrigan Crow en het Wondergenootschap
Morrigan Crow is vervloekt. Ze is geboren op Avondstond, de onfortuinlijkste dag om geboren te worden. Niet alleen wordt ze beschuldigd van allerlei rampen, ze is ook gedoemd om te sterven in de nacht van haar elfde verjaardag. Maar het loopt allemaal anders… Vlak voor haar elfde verjaardag wordt ze ontvoerd door Jupiter North, die haar meeneemt naar de magische stad Nevermoor. Daar moet Morrigan strijden voor een plek in het Wondergenootschap. Haar concurrenten zijn honderden andere kinderen die allemaal een bijzonder talent hebben. Morrigan, die nergens in uitblinkt, zal een manier moeten vinden om alle proeven te doorstaan. En dan ontdekt ze ook wat Jupiter al die tijd voor haar verborgen heeft gehouden…

De foto heb ik van Jaap Friso gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage