Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Dit is het boek dat ik deze zomer wil lezen…

zomerlezen 2018 marloes morshuis

Afgelopen jaar ben ik begonnen om een lijst aan te leggen met klassiekers die ik ergens onderweg gemist heb – zwarte gaten in mijn leesgeschiedenis die ik graag wil opvullen. En ik schaam me bijna om het te zeggen: maar op die lijst staat ook Lord of the FliesHeer der Vliegen – van William Golding. Ik heb het boek niet gelezen en zelfs de film niet gezien. Terwijl het natuurlijk een echte klassieker is! Zo een waar naar verwezen wordt. Lord-of-the-flies-achtig.

Ik ben ontzettend benieuwd en kan niet wachten om er eindelijk aan te beginnen, hoewel het me wel een boek lijkt waar ik buikpijn van krijg. Het onderwerp fascineert en beangstigt me al heel lang: dat het laagje beschaving van ons, mensen, maar dun is. Dat dat zomaar kan verdwijnen, als de omstandigheden daar naar zijn, en dat we dan tot dingen in staat zijn die we ons niet kunnen voorstellen. Tegelijkertijd geloof ik dat we daar niet helemaal machteloos in zijn – en dat we allerlei dingen kunnen doen om ervoor te zorgen dat die laag beschaving niet te snel kan afslijten.

Verder houd ik natuurlijk ook van een goed spannend verhaal, en dat lijkt dit boek me zeker.

Dus: heel, héél hoog tijd om deze zomer in Lord of the Flies te duiken!

Informatie over het boek

boekomslag William Golding - Lord of the flies

William Golding – Lord of the flies
Faber and Faber (GB) 1954, 226 bladzijden, 18+
When a plane crashes on a remote island, a small group of schoolboys are the sole survivors. From the prophetic Simon and virtuous Ralph to the lovable Piggy and brutish Jack, each of the boys attempts to establish control as the reality- and brutal savagery-of their situation sets in.

ikvindlezenleuk knop andere recensies lezen

Over Marloes Morshuis

Meer informatie over Marloes Morshuis en haar boeken vind je op haar website. Op Ikvindlezenleuk vind je hier alle recensies over haar boeken.

De foto heb ik van Marloes Morshuis gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage


Geef een reactie