Welk boek wil jij deze zomer lezen? (2018): Inge Mooiman

Welk boek wil jij deze zomer lezen? Deze vraag stelde ik aan 62 schrijvers, illustratoren, vertalers, uitgevers en leesbevorderaars. Het hoefde niet per se een jeugdboek te zijn. Tijdens zomerlezen, in juli en augustus, zal elke dag iemand anders deze vraag beantwoorden. Het overzicht met alle antwoorden vind je op deze pagina.

Vandaag geeft Inge Mooiman antwoord op de vraag ‘Welk boek wil jij deze zomer lezen?’ Inge Mooiman is eigenaar van Jeugdboekhandel Silvester in Leiden.

Dit boek wil ik deze zomer lezen

zomerlezen 2018 inge mooiman-1

Je uitnodiging om te vertellen wat ik deze zomer wil lezen, spoorde mij aan om eens orde te scheppen in al die stapels en lijstjes van boeken die op mij wachten. Nu is het zo dat ik in de zomer minder lees, omdat ik dan meer buiten en onderweg ben. Als ik op vakantie ben, lees ik al helemaal nauwelijks omdat ik dan dáár ben. Thuis heb ik het huiskamerlandschap wel gezien, dus dan duik ik daar graag het hele jaar door een boek in, letterverslaafd als ik ben.

Momenteel ben ik – omdat het boek momenteel rondzingt – in Schaduw van de Leeuw bezig en ik verwacht die vanavond wel uit te hebben, in de tuin met een wijntje.

Op mijn leeslijst staan alle kerntitels van het CPNB voor komende Kinderboekenweek, waar ik er al een aantal van gelezen heb. Ook de boeken die bij de lesbrief van De Boekenberg horen, wil ik graag voor half september uit hebben (zie hieronder). Dat is deels ‘werk’.

zomerlezen 2018 boekenberg

Om wat structuur te geven aan mijn leeshonger, mag ik van mezelf in schoolvakanties boeken voor volwassenen lezen (precies andersom als Manda Heddema). Dit doe ik ook graag om mijn leesvaardigheid te blijven oefenen. Ik raak na heel veel kinderboeken achterelkaar verveeld en houd ook niet van ieder genre.

Het echte wensenlijstje staat op mij telefoon (zie hieronder). En verder komt er altijd wel wat vakliteratuur bij het ontbijt voorbij.

zomerlezen 2018 inge mooiman

Tenslotte wil ik heel graag Lampje nóg eens lezen, omdat dat een fenomenaal kinderboek is!

Over het boek

Annet Schaap – Lampje
Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat. Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

De foto’s met boekenlijstjes heb ik van Inge Mooiman gekregen om te gebruiken bij deze blogbijdrage